1 jaar Floooow: Dit bedrijf zoals het nu is, past precies bij wie ik ben!

1 JAAR FLOOOOW- “DIT BEDRIJF ZOALS HET NU IS, PAST PRECIES BIJ WIE IK BEN!”

Floooow bestaat 1 jaar. Een kleine mijlpaal om te vieren, vinden wij. Als je werkelijk terug gaat naar de “tekentafel”, dan bestaat Floooow nog wel langer. Een aantal jaar geleden deed Rachel Gasper-Rothengatter, eigenaar van Floooow, haar master thesis over flow. Daar werd de basis gelegd voor iets wat heeft geleid tot een ambitieuze missie: een organisatie zijn die zorgt dat burn-out  als beroepsziekte binnen nu en 15 jaar niet meer bestaat én het meest innovatieve land te wereld worden als het gaat om werk. Nederland moet “best place to work” worden.

Aan diezelfde tekentafel, zat ook ikzelf: Randy, man van Rachel en online communicatie medewerker van Floooow. Ik krijg natuurlijk van alles mee. Van nieuwe kennis tot nieuwe klanten, van nieuwe workshops tot nieuwe collega’s. Floooow gaat als een trein. En dat in slechts één jaar tijd. Als ik thuis aan Rachel eens vraag wat Floooow haar nou heeft gebracht en waarvan zij zelf flow krijgt, ontstaat een interessant gesprek. Ik noteer alles. Rachel geeft me namelijk offline zulke mooie antwoorden, die een mooie online samenvatting geven van op haar beeld en gevoel van het eerste jaar Floooow.

Waar ben je echt trots op?

“Ik ben echt heel erg trots op de mooie creatieve dingen die we hebben ontwikkeld. De workshops zoals we die nu aanbieden bijvoorbeeld. Ze zijn mede tot stand gekomen door de samenwerkingen en verbindingen die zijn ontstaan tussen mede-ondernemers, partners, coaches en klanten. Allemaal partijen die geloven in flow. Met hen konden we steeds meer de verdieping ingaan om vervolgens tot een goed kwalitatief aanbod van flow workshops te komen. De kwaliteit van die workshops hebben er ook weer toe geleid dat we bij grote organisaties aan tafel mogen zitten. En niet alleen dat; inmiddels géven we ook die teamspellen bij grote organisatie en zijn zij actief aan de slag gegaan met flow op basis van onze kennis. Dat maakt me wel trots!”

1 JAAR FLOOOOW- “DIT BEDRIJF ZOALS HET NU IS, PAST PRECIES BIJ WIE IK BEN!”

Wat heeft Floooow in één jaar al bereikt?

 “Zoals gezegd hebben wij flow bij een aantal grote organisaties op de kaart gezet. Bedrijven zijn geactiveerd om aan de slag te gaan met de 8 beïnvloedbare factoren die flow bevorderen. Dat gebeurt bij die organisaties bottom-up. Het zijn de teams en de medewerkers zelf die aan de slag gaan met het bevorderen van (hun) flow. In de workshopsessies stellen ze zelf de vraag welke flowfactoren verbeterd kunnen worden op de werkvloer of in hun organisatie. Ze gaan vervolgens aan de slag met een plan van aanpak die reële korte en lange termijn oplossingen biedt.”

“Zo’n plan geeft stap voor stap weer hoe knelpunten kunnen gaan worden opgelost, wat dat gaat kosten en wat die oplossingen de organisatie gaan opleveren. Op deze manier pakken de medewerkers zelf hun verantwoordelijkheid vanaf de werkvloer en bepalen ze in zekere mate zelf welke oplossingen impact maken op hun dagelijkse werk. Dit alles leidt bovendien tot een grote mate van betrokkenheid tussen (de leidinggevende binnen) organisaties en hun medewerkers.”

Is Floooow geworden als wat je voor ogen had?

 “Dit bedrijf zoals het nu is, past echt bij wie ik ben. We zijn veel meer van diagnose naar uitvoering gegaan. Met onze workshops en spellen kunnen we medewerkers veel meer raken en ze veel meer betrekken bij oplossingen in het dagelijks werk. Het mooie van onze spellen, is dat de spellen zowel een diagnose stellen als ook een interventie zijn. Dit ontstaat door de dynamiek van die spellen en de medewerkers die de spellen fanatiek spelen. Tijdens de spellen wordt zeer belangrijke informatie direct van de werkvloer opgehaald en ontstaan er vervolgens processen zoals ik eerder heb omschreven. Floooow is het afgelopen jaar vooral organisch gegroeid naar meer dan wat ik voor ogen had.”

Als je evenredig veel kunt delen, ontstaat er iets veel groters dan het onveilige gevoel van informatie bij je te houden.  Als dát momentum ontstaat van delen en vertrouwen, ervaar ik volop flow!”

Wanneer ervaar je zelf flow?

 “Ik ervaar zelf flow als ik dingen aan het ontwikkelen ben. Ontwikkelingen die leiden naar oplossingen of nieuwe concepten. Of beide. Wanneer er daadwerkelijk synergie ontstaat met de mensen met wie ik werk, ervaar ik ook een enorm gevoel van flow. Die synergie is er vaak met mijn collega’s, partners, als ook met onze klanten”, aldus Rachel.

“Met medewerkers van een aantal organisaties kunnen we heel goed sparren. Die nemen daar ook echt de tijd voor. Als dan de synergie ontstaat, ontdek je dat we met elkaars kennis en informatie écht het verschil kunnen maken.

De auteur Stephen Covey noemt dat de win-win-win situatie. Als je evenredig veel kunt delen, ontstaat er iets veel groters dan het onveilige gevoel van informatie bij je te houden. Dat vertrouwen in elkaar, de transparantie om te delen, samen tot de oplossingen komen die flow bevorderen in organisaties en bij medewerkers… Als dat momentum ontstaat, ervaar ik volop flow!”

Wat wil je de komende periode bereiken?

“Onze missie is burn-out voorkomen. Tegelijkertijd hebben we gezegd om van Nederland best place to work te maken. Daarom moeten we ons ook in blijven zetten op zaken als innovatie, creativiteit en productiviteit. De verdere verdieping op de flowfactoren is daarbij belangrijk. Individueel de factoren beetpakken en daar verder de verdieping in kunnen pakken. Met bijvoorbeeld feedback of missie, visie en kernwaarden. Inmiddels zijn we dat met diverse partners en coaches verder aan het uitkristalliseren.

Ondertussen moeten we de markt en medewerkers van de toekomst ook goed in kaart brengen. Daar liggen – op zijn zachts gezegd – nogal wat zorgen. Zeker als uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 millennials en zelfs 1 op de 3 studenten (!) nu al kampt met burn-out klachten. Aan ons de taak om te onderzoeken hoe flow bevorderd kan worden voor millennials en studenten. Welke competenties moet millennials en studenten ontwikkelen? Zijn dezelfde factoren op hen van invloed? Hoe kunnen organisaties de juiste omstandigheden creëren om jonge professionals flow te laten ervaren? Hoe kun je die talenten vasthouden?

Op basis van het onderzoek dat collega Koen momenteel uitvoert, zullen de uitkomsten moeten leiden tot specifieke interventies voor die doelgroepen. Belangrijk voor ons is om nu te leren over de doelgroepen van morgen én vooruit te kijken naar hoe de arbeidsmarkt van de toekomt eruit zal kunnen komen te zien. Of ambitieuzer gesteld: hoe gaan we de organisaties en arbeidsmarkt van de toekomst inrichten op basis van flow? Wat ons betreft wordt Nederland koploper in de wereld als het gaat om best place to work!”

Kortom: voldoende uitdagingen en doelen. “We zijn nog maar net begonnen”

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.