5 MANIEREN OM MET FLOW MEER GRIP TE KRIJGEN OP WERKDRUK
Bijna elke organisatie heeft er in meer of mindere mate mee te maken: een hoge werkdruk(beleving). En dat heeft negatieve gevolgen voor onder andere: de prestaties, klantgerichtheid, creativiteit/het oplossend vermogen en het welzijn van medewerkers. Hoe kan het toch dat de een er meer of vaker last van heeft dan de ander? En belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat jouw team, jouw medewerkers die werkdruk minder of zelfs helemaal niet ervaren? Zet in op het bevorderen van flow ervaringen! We schetsen alvast 5 manieren om grip te krijgen op werkdruk met de 8 factoren die de juiste omstandigheden creëren voor flow in jouw dagelijkse werkpraktijk.
1. FOCUSSEN EN BEWUST AANWEZIG ZIJN
Om je werk goed te kunnen doen is orde in het bewustzijn nodig. En dat is misschien wel de grootste uitdaging in deze digitale prestatiemaatschappij, waarin we continu informatie tot ons krijgen. Om iets met die informatie te kunnen doen (prestaties te leveren) moeten we ook in staat zijn om die informatie te selecteren, begrijpen, ordenen en verwerken. Dat proces loopt minder goed als je met je hoofd bij andere zaken bent. Bijvoorbeeld als je zorgen hebt over thuis. Als je bewust aanwezig bent in het hier en nu en je je vol kunt focussen op je werk, zal je minder werkdruk ervaren. Het is dan ook belangrijk om met en binnen het team af te stemmen wanneer iemand wel of niet aanwezig is. Soms is later of eerder beginnen of thuis werken een ideale oplossing om focus en concentratie te bevorderen. Medewerkers hoeven zich dan op hun werk niet schuldig te voelen over thuis en zitten niet in een spagaat en eenmaal thuis hoeven ze niet te dubben over het werk waar ze niet (goed) aan toegekomen zijn.
2. WERKWAARDEN EN DOELEN SCHERP HEBBEN
Waarden zijn zaken die een mensen belangrijk vindt in het leven. Waarden geven richting aan je werk. Evenals doelen. Zijn de kernwaarden van de organisatie duidelijk?En passen die kernwaarden ook bij de persoonlijke normen en waarden van je teamleden? Welke doelen heb je als organisatie en als team met elkaar afgestemd? Kortom: weet iedereen waar hij of zij aan toe is en wat hij of zij te doen heeft? Weten waar je aan toe bent geeft rust en maakt dat je je beter kunt focussen en concentreren. Bovendien kun je wanneer de (team)waarden en doelen met elkaar scherp hebt ook beter autonoom handelen en verantwoordelijkheid nemen. Het creëert regel en ritselruimte om het werk naar eigen inzicht in te richten en dat verlicht de werkdruk.
3. ZORG DAT DE UITDAGING EN VAARDIGHEDEN IN BALANS ZIJN
Om werkdruk te voorkomen is het belangrijk dat je je talent kunt benutten in het werk dat je uitvoert. Als je uitdaging te hoog is ten opzichte van je vaardigheden, dan ontstaat er angst en stress. Een piekmoment van stress is helemaal niet erg. Iedereen ervaart wel eens een stressmoment. Bijvoorbeeld als je uit je comfortzone komt. Oefening maakt vaardig. Wanneer die stress echter te lang aanhoudt, dan raakt je werkdruk uit balans, wat kan leiden tot burn-out klachten. Je werkdruk kan ook uit balans raken door verveling, bijvoorbeeld als je onvoldoende uitgedaagd wordt en je je niet kunt ontwikkelen. Het is dus zaak om van elkaar en van je teamleden te weten waar iemand goed in is en energie van krijgt. Je kunt dan rekening houden met elkaar. Natuurlijk zijn er altijd dingen die minder leuk zijn om te doen, maar die er wel bij horen. In de meeste gevallen zijn mensen zich daar goed bewust van en vinden ze dat ook helemaal niet erg om te doen. Zolang dit maar in balans is met de taken die energie geven. En misschien vindt die andere collega die betreffende taak juist weer heerlijk om te doen!
4. CREËER EEN VEILIGE OMGEVING EN FEEDBACKCULTUUR
Een veilige omgeving, vertrouwen, is fundamenteel voor teams. Durven jouw teamleden of durf je elkaar openlijk aan te spreken op wat goed gaat en beter kan? Is het veilig genoeg om fouten openlijk toe te geven? Van fouten en feedback kun je immers leren en als team beter worden om met elkaar uitmuntende prestaties neer te zetten. Is het mogelijk om ‘nee’ te zeggen als je werk naar je toegeschoven krijgt wat jou eigenlijk niet goed ligt of wat te veel is? En is zijn teamleden in staat om te zeggen: “Dit kan ik wel oppakken, maar dat betekent dat dit wat langer blijft liggen of dat iemand anders dat van me over moet nemen om de boel rond te breien.”?
5. GECONDITIONEERDE PATRONEN EN BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN DOORBREKEN
We vinden het vaak lastig om die veilige feedbackcultuur te bereiken, omdat we vast zitten in geconditioneerde patronen (zo doen we het nu eenmaal altijd) en belemmerende overtuigingen. Mensen zijn geneigd om iets alvast voor een ander in te vullen. Perfectionisten bijvoorbeeld zijn grote kanshebbers op het ervaren van een hoge werkdruk. Zij hebben vaak de belemmerende gedachte dat alles in 1 keer goed moet gaan en perfect moet zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet zo, als we er objectief naar kunnen kijken. Welke geconditioneerde patronen en belemmerende overtuigingen heersen er in jouw team? Wil je met jouw team leren hoe je flow kunt bevorderen om een hoge werkdruk te voorkomen? Organiseer dan eens een teamdag met een workshop of spel van Floooow. Je zal geen spijt krijgen van de tijd die je daarvoor vrij maakt, want het verdient zich dubbel en dwars weer terug
Ook interessant: