5 simpele tips om meer flow in je werk te ervaren

5 SIMPELE TIPS OM MEER FLOW IN JE WERK TE ERVAREN

Floooow heeft onderzocht hoe je vaker flow kunt ervaren in je dagelijkse werk. Helemaal opgaan in dat wat je aan het doen bent en daar je dosis werkgeluk uithalen en ook nog eens optimaal productief en creatief zijn. Hoe doe je dat nou? Wij delen 5 eenvoudige tips waar je vandaag nog mee kunt beginnen.

1. Weet wat je kernwaarden zijn

Als je weet wie je bent, als je weet wat jouw kernwaarden zijn, dan kun je makkelijker de juiste keuzes maken. Binnen de organisatie waar je werkt kun je beter autonoom handelen als je waarden overeenkomen met de waarden van de organisatie.

Waarden zijn zaken die een mens belangrijk vindt in het leven. Ze geven richting aan je werk. Wie zijn werk vormgeeft naar zijn waarden zal dan ook vaker een gevoel van betekenis en zinvolheid ervaren. Waarden kunnen in de loop van de tijd veranderen. Ga na belangrijke (levensgebeurtenissen) daarom na of jouw kernwaarden nog passen bij jouw huidige situatie.

2. Heb een duidelijk doel voor ogen

Ook doelen stellen geven richting aan je werk. Het hebben van duidelijke doelen:

  • voorkomt dat je uitstelgedrag vertoont. Het hebben van deadlines helpt je om zaken ook daadwerkelijk af te ronden
  • zorgt voor small wins. Het halen van een doel, bijvoorbeeld het afronden van een (deel)project geeft je een oppepper
  • het halen van doelen brengt erkenning en waardering en het positieve gevoel dat je daarbij ervaart.

We denken vaak te krampachtig over het stellen van doelen, waardoor we er vaak niet toe komen om onze doelen concreet te maken en belangrijker nog: eraan te werken! Ons grootste struikelblok is misschien wel het SMART maken van onze doelen. Ons enthousiasme voor het doel daalt en de energie is eruit, waardoor we onze doelen al snel links laten liggen.

Rick Pastoor van Blendle pakt het anders aan. In zijn boek ‘Grip’ deelt hij zijn praktische aanpak. Hij vertelt dat je het beste twee vragen aan jezelf kunt stellen:

  • Word ik er enthousiast van? En…
  • Weet ik precies wanneer mijn doel bereikt is?

We hebben Rick geïnterviewd over zijn eigen flow: Interview met Rick Pastoor van Blendle: iedereen heeft de vrijheid om te werken waar en wanneer hij wil

3. Zorg voor voldoende uitdaging

Flow ervaar je daar waar je op de juiste plek zit, als het werk past bij wie je bent.  Of je op de juiste plek zit is ook afhankelijk van de mate waarin je talent benut wordt. De verhouding uitdaging & vaardigheden moet goed in balans zijn.

Als je uitdaging hoog is en je hebt iets nog nooit of nog niet zo vaak gedaan (je bent er nog niet erg vaardig in), dan is dat meestal erg spannend. Het leidt tot stress en angst: je weet niet zeker of je het kunt of goed genoeg doet.
Laten we duidelijk zijn: stress en lichte angst is functioneel in dit soort situaties. Het maakt je alert en scherp. Het is dus goed om zo nu en dan uit je comfortzone te stappen. Daardoor verleg je je grenzen.

Neem afwisselend ook gas terug. Even in je comfortzone om weer even bij te komen en je stresslevel laag te houden. Zo raak je niet opgebrand.

4. Haal erkenning en waardering op

Erkenning en waardering krijgen geeft je een signaal dat je goed bezig bent. Het geeft je zelfvertrouwen. Natuurlijk kun je die erkenning en waardering van een ander persoon krijgen. Bijvoorbeeld van je collega of je leidinggevende, maar je kunt die erkenning ook halen uit het werk zelf. Je ziet bijvoorbeeld dat je werk er goed uit ziet of goed gelukt is. Je waarden spelen ook een belangrijke rol bij het krijgen van erkenning. Als je handelt naar jouw waarden (en deze waarden komen overeen met die van de organisatie) dan weet je dat je juist handelt. Je krijgt dan instant erkenning!

5. Zorg voor helpende gedachten

Behalve fysieke werkplekken kan het medewerkers ook helpen als medewerkers een zekere flexibiliteit ervaren met betrekking tot privézaken. Een medewerker met een ziek kind of ouder zal niet gerust hart en vol focus en concentratie op het werk zitten. Wanneer je je medewerker toestaat om voor de ander te zorgen en erop vertrouwt dat hij of zij de verantwoordelijkheid naar jouw organisatie op een beter moment oppakt, zul je merken dat dit vertrouwen zich in de meeste gevallen (en binnen de juiste onderlinge afspraken) zich dubbel en dwars uitbetaalt.

Betrek de medewerkers

Om flow te kunnen ervaren is het belangrijk dat je geconditioneerde patronen doorbreekt en loskomt van je belemmerende overtuigingen/gedachten.

Dikwijls houden conditioneringen ons weg van onze talenten. En daarbij hebben we ook allerlei gedachten, vaak irrationele, niet op waarheid berustende gedachten. Kijk eens op een afstand naar je gedachten. Je zult zien dat je gedachten geen feiten of waarheden zijn, maar woorden in je hoofd. En die woorden in je hoofd kun je beïnvloeden. Zet je belemmerende gedachte eens om naar een helpende gedachte.

Van: “Alles moet altijd in 1 keer goed gaan.” Naar: “Het hoeft niet meteen perfect te zijn. Van fouten kan ik leren.”, bijvoorbeeld.

Wil je aan de slag met het worden van een flow-organisatie? Lees dan de serie Het grote stappenplan richting een flow-organisatie.

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.