5 tips om thuis in flow te kunnen werken

Thuiswerken in Flow

Het thuiswerken is in deze coronacrisis in volle gang. Voor sommigen is thuiswerken niet anders dan anders, voor velen is het flink wennen. Zeker als je met het hele gezin thuis zit. Hoe zorg je de komende weken voor flow, zodat je ondanks de hectiek toch productief bent? Hoe voorkom je stress en kun je beter creatief en oplossingsgericht denken? Ik deel 5 korte tips met je om in deze bijzondere situatie flow te kunnen ervaren.

1. Zorg voor structuur

Als alles anders gaat dan “normaal”, dan is het goed om weer een nieuwe structuur te vinden, zodat je je kunt focussen en concentreren op de zaken die er op dit moment het meest toe doen. Misschien lukt het je om je even af te zonderen. Lukt afzonderen niet, dan biedt een noise cancelling koptelefoon uitkomst. Op Spotify vind je verschillende afspeellijsten die de focus bevorderen, bijvoorbeeld deze Mellow Beats.

2. Werk aan je doelen

Om je te kunnen focussen en concentreren is het belangrijk dat je kunt werken aan je doelen. Het voorkomt uitstelgedrag en zorgt ervoor dat je small wins realiseert. Die small wins geven je een fijne oppepper. Misschien kun je nu minder goed of helemaal niet werken aan een aantal doelen die je voor deze periode gesteld had. Kijk dan eens naar je jaardoelen. Misschien kun je een aantal doelen naar voren halen in de tijd, zodat je je na deze periode weer kunt focussen op de doelen die nu niet uitvoerbaar zijn.

Heb je voor dit jaar nog geen doelen gesteld? Dan is dit een goede periode om je daar op te richten.

3. Je waarden zijn leidend

Ondanks dat je misschien een goede structuur voor jezelf hebt gecreëerd en je wat doelen hebt gesteld waar je nu aan kunt werken, kunnen de dagen anders lopen dan je vooraf hebt bedacht. Dat is dan maar zo. Misschien kom je erachter dat wat je wel gedaan hebt heel goed past bij jouw belangrijkste waarden. Bijvoorbeeld behulpzaamheid, samenwerking, liefde of verbondenheid. Als je je dag hebt ingevuld met het werken naar je waarden, dan heb je toch richting gegeven aan wat er voor jou echt toe doet. Het geeft je een gevoel van erkenning en waardering, ertoe doen.

4. Geef feedback en reflecteer

Een nieuwe structuur creëren en reflecteren op je doelen en waarden geeft je de nodige feedback over hoe je dagelijks werkt en wat je echt nodig hebt als je erbij stilstaat. Deze periode is ook een periode van bezinning. Neem bewust tijd voor reflectie. Vraag je gezinsleden om feedback. Juist in situaties waar je meer thuis bij elkaar bent is elkaar feedback geven en goed blijven communiceren ongelooflijk belangrijk. Waarom doe je wat je doet, wat heb je nodig, wat zijn de behoeften van je gezinsleden en hoe kun je elkaar daarin voorzien? Misschien is dit wel een heel veilige manier voor je om te oefenen met feedback geven en vragen.

5. Humor en relativeringsvermogen

En last but not least: relativeer. Het is een pittige periode voor velen. En tegelijk ontstaan er zoveel nieuwe sociale initiatieven. Mensen en organisaties gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden en komen met creatieve oplossingen. Ook de heftigheid gaat voorbij, maar ga niet voorbij aan alles wat deze periode brengt. Neem de mooie dingen mee naar de toekomst. Er komen ook veel grapjes voorbij. Humor relativeert. En dat relativeren is ontzettend goed om uit je geconditioneerde patronen te komen. En buiten die conditionering ligt jouw flow.