8 TEDtalks die inspireren om flow in te zetten (deel 1)

8 TEDTALKS DIE INSPIREREN OM FLOW IN TE ZETTEN (DEEL 1)

Wat zijn er wereldwijd toch veel inspirerende mensen. Ik luister veel naar ze in TEDtalks en in Podcasts. Ze geven me veel inzicht. Ze vullen mijn kennis aan, houden me een spiegel voor en zorgen ervoor dat ik anderen weer beter kan coachen en adviseren. Ik heb 8 inspirerende TEDtalks voor je uitgezocht die je inspireren om flow in te zetten. Deze TEDtalks hebben namelijk een relatie met de 8 flowfactoren. En net als bij de 8 flowfactoren overlappen ze elkaar. Zo kan een TEDtalk je inspireren om twee factoren tegelijk in te zetten op weg naar meer flow op het werk.

Hier zijn de eerste 4:

TEDTALK 1

How to Get Your Brain to Focus | Chris Bailey | TEDxManchester

We krijgen continu prikkels en informatie via onze apparaten te verwerken en dat maakt dat we continu afgeleid zijn. We komen vaak niet meer (voldoende) toe aan wat we echt te doen hebben of wilden gaan doen.

Chris Bailey beperkte zijn mobiele telefoongebruik een maand lang tot maximaal 30 minuten per dag. Het koste hem een week om tot een lager prikkelniveau te komen en toen gebeurden er drie bijzondere dingen:

  • Zijn aandacht spanne groeide: hij kon zich makkelijker concentreren.
  • Hij had meer ideeën
  • Hij had meer plannen en gedachten over de toekomst.

40 seconden

Chris legt uit dat wanneer we op de computer ergens mee bezig zijn, en in het bijzonder wanneer onze telefoon in de buurt ligt, we ongeveer 40 seconden gefocust zijn. Na die 40 seconden zijn we alweer afgeleid. Wanneer we een communicatiesysteem zoals “Slack” open hebben staan, dan zijn we zelfs na 35 seconden al afgeleid!

We denken dat ons brein afgeleid is, maar eigenlijk is ons brein niet afgeleid, maar “overprikkeld”. Ons brein hunkert naar nieuwe informatie. Er is zelfs een mechanisme in ons brein dat ons brein beloont met dopamine wanneer we vinden waar ons brein naar op zoek was.

8 dagen rust

Je brein heeft 8 dagen nodig om volledig te kalmeren en tot rust te komen. En als we onze aandacht laten rusten, bijvoorbeeld van de ene naar de andere ruimte te lopen of een wandeling te maken, gaat ons brein dwalen. We gaan dan door 3 stadia: het verleden, het heden en de toekomst. Nu blijkt dat als onze gedachten gaan dwalen, we vaker over de toekomst dan het heden en verleden denken. Onze versnipperde focus (scatterfocus) is 12% met het verleden bezig, 28% met het heden en 48% met de toekomst.

Als je die wandeling maakt, zonder je telefoon of ander apparaat bij je te hebben, dan gaat je brein dus door die drie stadia en juist dan ontstaan de ideeën en oplossingen. Afstand nemen van prikkels  maakt je dus meer creatief.

2 shifts

Volgens Chris hebben 2 fundamentele shifts te maken als het gaat om hoe we denken over onze aandacht:
1. We denken dat we continu iets moeten doen. Daardoor geven we ons brein geen ruimte meer om te kunnen dwalen.
2.We denken dat afleiding de vijand van focus is. Dat is niet zo. We vinden het moeilijk om te focussen omdat ons brein overprikkeld is.

TEDTALK 2:

How to know your life purpose in 5 minutes | Adam Leipzig | TEDxMalibu

Adam verklaart waarom sommige mensen wel en sommige mensen niet gelukkig zijn in hun werk: Gelukkige mensen weten wat hun missie is. En die missie konden ze bepalen doordat ze 5 dingen goed wisten:

1. Wie ze waren (ken uzelf);
2. Wat ze deden (wat vind je leuk om te doen, wat geeft je energie, waar ben je goed in?
3. Voor wie ze het deden
4. Wat de ander voor wie ze het deden nodig hadden of wilden en…
5. Wat de ander eruit had gehaald/hoe het de ander (positief) veranderd heeft.

Wat blijkt: de mensen die het gelukkigst zijn, zijn naar buiten gericht, niet naar binnen gericht. Ze wisten WIE ze dienden, WAT deze mensen nodig hadden en WAAR het toe heeft bijgedragen voor deze mensen. De meest succesvolle en gelukkige mensen focussen zich dus vooral op de mensen die ze dienen en in mindere mate hoe ze zichzelf kunnen dienen.

TEDTALK 3

How to Achieve Your Most Ambitious Goals | Stephen Duneier | TEDxTucson

Het gaat volgens Stephen om de kleine keuzes die je maakt die ertoe leiden of je je doelen haalt of niet. Het gaat om marginale aanpassingen in je dagelijkse routine.

Zijn advies: knip je doel op in kleine keuzemomenten die jou naar jouw doel leiden. Al die kleine keuzemomenten zijn belangrijk. Ze zijn van grote invloed op het al dan niet behalen van jouw doel. Stephen geeft levendige en grappige voorbeelden uit zijn eigen leven. Als je wilt, kun je alles bereiken. En alles begint met een klein stapje.

TEDTALK 4

How to find your passion and inner awesomenes | Eugene Hennie | TEDxMMU

“Have fun and take risks!” en “Be a rebel and question everything!” zijn uitspraken die bij Eugene passen. Eugene geeft zeven tips om je passie en talent te vinden.

  • Ken jezelf: wat vind je leuk om te doen, en wat vind je niet leuk om te doen? Wat maakt je kwaad en waar word je blij van?
  • Omarm jezelf: omarm wie je bent.
  • Omgeef jezelf met mensen die je aanmoedigen. Je wordt namelijk altijd het gemiddelde van de 5 mensen die jou omringen. Dus omring je met mensen die jou beter maken.
  • Weet wat je wilt (bereiken).
  • Werk hard. Committeer jezelf aan wat je wilt bereiken.
  • Maak het onmogelijke tot de nieuwe mogelijkheid
  • Faal, maak fouten en leer ervan
  • Perfectioneer je werk.
  • Ga confrontaties aan (kom uit je comfortzone)
  • Doe goed (wie goed doet, goed ontmoet)

Al je talent, alles wat je nodig hebt, zit al in je! Wees jezelf en er staan fantastische dingen te gebeuren.

Vind jij deze 4 TEDtalks ook zo inspirerend? Volgende week deel ik de volgende 4 met je. 

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *