Afstuderen bij Floooow: alles komt goed leerde Anniek

Anniek - Afstuderen bij Floooow - Flow

Een half jaar geleden leerde ik Rachel kennen. Via een vacature kwam ik voor mijn afstudeeropdracht bij Floooow terecht. Mijn wens om mijn studie af te ronden bij een organisatie die zich bezighield met de maatschappij en het welzijn van anderen paste perfect bij mij. Meteen bij het eerste gesprek klikte het tussen mij en Rachel en mocht ik afstuderen bij Floooow. In dit artikel blik ik terug op deze periode.

Buitenlands avontuur

Een jaar geleden woonde ik nog tussen de bergen in Oostenrijk. Ik heb daar een half jaar gestudeerd in het kader van mijn studie Communicatie & Multimedia Design (CMD). Ik koos tijdens deze periode bewust voor het verbreden van mijn kennis, in plaats van het verdiepen in mijn eigen vakgebied. International Business leek mij het perfecte onderwerp om een stevige basis voor het werkveld te vormen. Tijdens dit halve jaar heb ik veel tijd gehad om te reflecteren, vriendschappen voor het leven te sluiten en mijn netwerk wereldwijd uit te breiden. Na het afronden van dit buitenlandsemester startte ik mijn avontuur bij Floooow.

Uitdagingen en onzekerheden

Ik denk dat afstuderen voor elke student een van de meest onzekere en spannende periodes van de studie is. Dat was voor mij niet anders. Wat heb ik eigenlijk geleerd tijdens mijn studie? En zou ik deze kennis zelfstandig kunnen toepassen? Eigenlijk had ik tijdens mijn studie alleen opdrachten en projecten in teamverband uitgevoerd, en nu moest ik het alleen doen. Een held in plannen ben ik niet, maar plannen is cruciaal tijdens het uitvoeren van een onderzoek. Dus daar begon ik dan maar mee tijdens het afstuderen bij Floooow; plannen. In vijf maanden een onderzoek vormgeven, uitvoeren en afronden. Pittig.

Leren door te doen en fouten te (mogen) maken

Samen met Rachel besprak ik haar wensen en de doelen die zij voor Floooow had. Hierop baseerde ik mijn onderzoek. Het leuke van mijn studie was dat het onderzoek middels een creatief proces vormgegeven moest worden. Niet urenlang ploeteren om een goede enquête op te stellen, maar open conversaties aangaan met Floooow’s doelgroep. Geen oneindige analyses uitwerken, maar uitvoeren, testen, verbeteren, weer testen en verder met het volgende onderwerp. Een waardevolle methode voor de toekomst, want dit is ook toe te passen op je persoonlijke ontwikkeling: proberen, falen, bijstellen, proberen en succes behalen.

Ik kreeg bij Floooow alle ruimte om het onderzoek op mijn eigen manier uit te voeren. Dat gaf me tijdens het afstuderen bij Floooow een heel fijn gevoel. Zo vind ik bijvoorbeeld data-analyse enorm interessant. Grafiekjes, cijfers, verbanden leggen blijkt iets te zijn waar ik energie van krijg. Dus zette ik deze interesse in gedurende het onderzoek.

Durf te vragen, alles komt goed

In principe was Rachel mijn enige collega. Dat maakte dat afstuderen bij Floooow een extra uitdaging was: ik had geen mede-CMD’er waar ik met vragen terecht kon. Vragen überhaupt: iets waar ik wat problemen mee had. Of dat een generatie-ding is weet ik niet. Maar anderen om hulp vragen was een groot obstakel. Toch, met een beetje hulp van Rachel, leerde ik dat vragen altijd kan, en dat anderen bijna altijd bereid zijn om je te helpen. Een waardevolle les.

In het begin van dit jaar mocht ik mijn onderzoeksrapport verdedigen. Met succes! Sindsdien mag ik mij officieel een afgestudeerde CMD’er noemen en mag ik aan het eind van deze week mijn Bachelor of Science-papiertje in ontvangst nemen. Klaar voor de toekomst.

Ten slotte wil ik nog een cliché delen. Vanaf mijn eerste dag bij Floooow was het onze slagzin: Alles komt goed. Het duurde vijf maanden tot ik het geloofde, maar het is waar. Het komt allemaal goed.

Afstuderen bij Floooow

Wil je net als Anniek ook afstuderen bij Floooow? Doe wat Anniek heeft geleerd: durf te vragen en wees nieuwsgierig. Stuur ons een mail met jouw afstudeervraag en verken samen met ons de mogelijkheden.

Anniek - Afstuderen bij Floooow - FlowAnniek - Afstuderen bij Floooow - Flow