De effecten van hybride werken

Sommige mensen verlangen ernaar om weer terug te gaan naar hoe het was. Elkaar weer volop fysiek ontmoeten, lichaamstaal kunnen zien en misschien elkaar ook wel weer aanraken. En met aanraken bedoel ik niet seksueel getinte aanrakingen, maar even dat schouderklopje, een arm van een collega om je heen als je een slechte dag hebt of een omhelzing als er iets gevierd mag worden. En dat verlangen is terecht. Aanrakingen zorgen voor het opbouwen van weerstand. Het is voor ons mensen simpelweg een levensbehoefte, hoorde ik laatste een arts op de radio zeggen. En we komen er ook wel weer aan toe: aanraken, fysiek samen zijn.

Andere mensen vinden het juist heerlijk dat online werken. Ze ervaren minder werkdruk, omdat ze zich goed kunnen focussen en concentreren en daardoor productiever zijn. Ze kunnen dus meer doen in minder tijd. Een voordeel die ze vooral kunnen benutten als ze een leidinggevende of werkgever hebben die uitstekend begrijpt dat de werkdag dan ook korter kan met behoud van hetzelfde salaris. De tijd die ze overhouden kunnen ze dan besteden aan persoonlijke ontwikkeling en sociale contacten.

Met het hybride werken kun je balans vinden tussen fysiek en online werken. Je kunt de voordelen van beide vormen benutten. Dat vraagt om een andere manier van denken en doen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Laten we eens wat dieper op de effecten induiken.

Meer balans tussen focussen en ontfocussen

Tja en dat focussen heeft enorme voordelen. Om in flow te kunnen komen en optimaal productief en innovatief te zijn, je welzijn te bevorderen en het leervermogen te stimuleren is het belangrijk dat je je kunt focussen en concentreren. Want als je gefocust bent, kun je helemaal opgaan in dat wat je aan het doen bent en het besef van tijd verliezen. Dat wil je als werkgever natuurlijk: al je medewerkers in flow! Dikke tip: geef je medewerkers de ruimte om (samen) hun werk naar eigen inzicht in te richten. Of misschien doe je dat al. Dan weet je ook hoe verrassend goed dat uit kan pakken.

Bij al dat focussen hoort ook tijdig ontfocussen. Een brein dat altijd aanstaat kan ook opgebrand raken en door continu te focussen geef je je onderbewustzijn geen kans om die geniale ideeën naar je bewustzijn te duwen. Rust is noodzaak. Op het moment dat we in rusttoestand zijn en niet bewust nadenken, dan schakelt ons brein over op het defaultnetwerk. Het defaultnetwerk is een gebied in onze hersenen waarin herinneringen en al onze waarnemingen waar we ons niet direct bewust van zijn worden vastgelegd. In rusttoestand maakt ons brein via dat netwerk allerlei creatieve verbindingen tussen alle herinneringen die daar liggen opgeslagen. Wil je de productiviteit en oplossingsgerichtheid of innovatie van je team dus verhogen, zorg er dan voor dat je medewerkers hun werkzaamheden regelmatig afwisselen en ook regelmatig pauzes in lassen.

Productiever en creatiever

Bij het hybride werken worden we sowieso uitgedaagd anders naar ons werk te kijken en opnieuw uit te zoeken hoe we onze productiviteit en creativiteit kunnen verhogen. Steeds meer organisaties zijn zich ervan bewust dat het niet per se anders moet, maar vooral ook anders kan! Zij zien het hybride werken als kans om hun systemen en werkplekken anders in te richten, zien de nut en noodzaak van ontspanning in en lopen voorop in de ontwikkelingen. Thuiswerkplekken worden gefaciliteerd en er worden gezamenlijke wandelpauzes georganiseerd. De meest creatieve werkvormen worden bedacht om in verbinding te blijven met elkaar. Er wordt meer geëxperimenteerd en gespeeld en we zijn meer dan ooit bewust bezig met het treffen van maatregelen om de productiviteit en creativiteit te verhogen. Trouwens…je brein rust geven betekent dat je ook echt even iets gaat doen, waarbij je niet bezig bent met informatie opnemen. Dus niet met een boterham in je hand de (digitale) krant lezen, maar even een rondje gaan lopen, fietsen of gewoon even uit het raam staren.

En wist je dat productiviteit en creativiteit tegenpolen van elkaar zijn? Als je in een creatief proces zit, ben je niet per se productief. Althans dat voelt niet zo, maar een creatief proces heeft wel degelijk productieve waarde. En als je optimaal productief bent, dan ben je zo gefocust dat je bewustzijn wel actief is, maar je onderbewustzijn niet meedoet. Flow gaat over die balans vinden tussen je bewustzijn en onderbewustzijn, productiviteit en creativiteit. Gebruik het hybride werken om die juiste balans met elkaar te vinden. De afwisseling tussen werken op kantoor, fysiek met elkaar samenzijn en thuis werken, online met elkaar verbonden zijn helpt ook enorm om de balans te vinden tussen productiviteit en creativiteit.

Over creativiteit gesproken: zie jij dat ook…? Dat door het hybride werken geconditioneerde patronen op de schop gaan?

Patroon doorbrekend

Het is wat: ineens moet alles anders. En daar zit vaak weerstand. Ze zijn duidelijk te onderscheiden hoor. Aan de ene kant de mensen die kansen zien in nieuwe manieren van werken, die zich uitgedaagd voelen om het helemaal anders te doen, innovatiever, creatiever en met meer energie. En aan de andere kant de mensen die het liefst vandaag nog terug gaan naar “het normaal”. Maar wat is normaal eigenlijk? Hoe normaal is het bijvoorbeeld dat er te weinig geïnnoveerd wordt, dat we aan concurrentiekracht op wereldniveau verliezen, dat burn-out en bore-out beroepsziekte nummer 1 is?

Het hybride werken werkt patroon doorbrekend. We worden gedwongen om uit de comfortzone te stappen en nieuwe manieren van werken te vinden. Het steeds weer anders en beter te doen. Daarin schuilt ook de ontwikkeling! Natuurlijk is het spannend om dingen die je normaal fysiek aan een groep presenteert nu online te doen, naar een cameralens te kijken in plaats van mensen rechtstreeks in de ogen te kijken, hun reactie te zien en daarop te reageren. En natuurlijk is het zoeken naar nieuwe vormen van interactie en elkaar feedback geven of feedback ontvangen. Het vraagt nogal wat moed en lef. Maar laten we ook eerlijk zijn: haalden we er in het “oude normaal” wel alles uit wat erin zat?

Bij Floooow geloven we in het hybride werken. We zien enorm veel kansen. Zo veel, dat het onmogelijk is om ze allemaal meteen uit te werken en uit te voeren. En waarom zouden we onnodig haasten. Als het hybride werken de norm wordt, dan hebben we tijd genoeg om je hybride te helpen om flow binnen jouw organisatie te bevorderen. En als jij hetzelfde gelooft als wij: namelijk dat flow binnen elke organisatie mogelijk is en dat we dit ook in hybride vorm kunnen realiseren, laten we dan eens bijpraten en elkaar inspireren. Dan geven we je meteen wat handige tools mee om zelf alvast aan de slag te gaan met het bevorderen van flow in jouw organisatie.

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.