De kracht van flow in 5 quotes

Zomer. Met de blote voeten in het zand. Eindelijk dat boek eens lezen. Uren wandelen. Of gewoon even niks. Niks geeft ruimte om te mijmeren. Over wie je bent en wat je diep in je hart echt wilt. Na deze zomer…volgend jaar…of ooit. Doe het op jouw tempo, jouw manier, in jouw flow. Want als je flow ervaart dan gebeuren de krachtigste dingen. Ik heb er 5 quotes voor je over uitgezocht.

1 – Mihaly Csikszentmihalyi

“Succes, net als geluk, krijg je niet door het na te jagen. Het ontstaat als onbedoeld neveneffect van jouw persoonlijke toewijding aan iets dat groter is dan jijzelf.”

Mihaly Csikszentmihalyi is een van de grondleggers van de positieve psychologie en meer specifiek: de grondlegger van het concept flow. Csikszentmihalyi introduceerde flow als optimale ervaring dat ontstaat “in een vrijwillige inspanning om iets te bereiken dat de moeite waard is”. De optimale ervaring (flow) omschrijft hij als: “een gevoel van geluk, een diep gevoel van plezier dat lang wordt gekoesterd en een mijlpaal wordt van hoe het leven zou moeten zijn.

Oftewel: Als je met toewijding ergens mee bezig kunt zijn en er helemaal in op kunt gaan, dan ontstaat flow, een diep gevoel van geluk. Het lijkt moeiteloos te ontstaan.

2 – Jason Silva

Ik schrijf expres dat het moeiteloos lijkt te ontstaan. Want flow ontstaat niet zomaar uit het niets. Flow ontstaat meestal als je tot aan de grenzen van je kunnen wordt uitgedaagd. Je grenzen verlegt, je uit je comfortzone komt. Deze quote van Jason Silva past daar goed bij:

“We moeten niet bang zijn om onze grenzen te verleggen. In plaats daarvan zouden we onze wetenschap en technologie samen met onze creativiteit en nieuwsgierigheid moeten benutten om de problemen van de wereld op te lossen.”

En zo is het. In flow zijn we creatiever, innovatiever, meer oplossingsgericht. In flow stijgen we boven onszelf uit, zijn we tot grootse dingen in staat. Dat is waanzinnig natuurlijk. En ook een beetje beangstigend soms. Vaak zijn we namelijk niet alleen bang om te falen, maar ook bang voor het succes en te falen na een succes.

We kijken tegen succesvolle mensen op als grootheden, Goeroes. Zij hebben het gemaakt. En we vergeten dat ook zij mensen zijn van vlees en bloed me hun eigen angsten en overtuigingen.

3 – Oprah Winfrey

Luister bijvoorbeeld eens naar een podcast van Oprah Winfrey via Spotify en je bemerkt dat ook de grote sterren die wij op een voetstuk plaatsen het gevoel kunnen hebben dat ze omvallen (en dat soms ook letterlijk doen) en zich in stukjes weer bijeen moeten rapen. Veel van die podcast gesprekken gaan over het (weer) vinden van je flow:

“Je ‘job’ (opdracht) in het leven is je flow vinden. Dat was een waanzinnig grote les voor mij. Al dat andere is de jus/het sausje.”

4 – India Arie

Het gaat om jouw ‘purpose”, jouw missie, jouw doel in het leven. Het gaat om zijn wie je bent. Of zoals India Arie het zo mooi zegt:

“Jouw echte werk in deze wereld is zijn wie je bent.”

Dat is de kern van flow: zijn wie je bent. Flow ontstaat als je volledig jezelf kunt zijn. Alles wat je nodig hebt om te presteren, om optimaal productief en innovatief te zijn zit al in je. Door flow te ervaren spreek je aan wat al in je zit. India Arie zegt daarover: “Er is geen enkele ziel op deze aarde met dezelfde vaardigheden, unieke talent en eigenaardigheden als jij. De beste reis in het leven is te ontdekken wat jou tot jou maakt. Je bent dan beter in staat om “out-of-the-box” te denken, te groeien, te creëren en waarde toe te voegen aan de maatschappij. En dat is waar elk mens naar streeft: van toegevoegde waarde zijn, er toe doen.

5 – Daniel Pink

Daniel Pink, schrijver van het Boek ‘Drive’ over intrinsieke motivatie (autonomie, zingeving en meesterschap) zegt:

“De mens heeft een aangeboren innerlijke drive om autonoom te zijn, zelfbeschikking te hebben en verbonden te zijn met anderen. En als die drive, die motivatie, de vrijheid krijgt, bereiken mensen meer en hebben ze een rijker leven.”

En laat nu flow die intrinsieke motivatie aanwakkeren…

Wil je meer weten over flow en wat het voor je organisatie betekent? Lees dan het artikel Aan de slag met flow, dit zijn de eerste stappen die jij kunt zetten. Direct aan de slag met flow binnen je organisatie? Lees dan het artikel Aan de slag met flow, dit zijn de eerste stappen die jij kunt zetten

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
De laatste opmerking en 1 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.