De magische energie van de dag van het werkplezier

Afgelopen vrijdag mocht ik met Floooow voor het tweede achtereenvolgende jaar weer een bijdrage leveren aan de Dag van het Werkplezier. Een fijn gevoel, omdat ik ervan overtuigd ben dat organisaties, teams en medewerkers die flow ervaren, ook meer werkplezier ervaren. En juist door meer flow en werkplezier houden al die werkende mensen nog voldoende energie over voor andere leuke dingen. Zowel op werk, als privé.

Meer flow is werkplezier

Plezier in je werk hebben is enorm belangrijk. De meeste mensen zitten immers grotendeels van hun tijd op het werk. Om plezier te ervaren in je werk is een goede wisselwerking nodig tussen de organisatie en de medewerker. Uit het onderzoek dat ik heb gedaan m.b.t. flow op de werkvloer, blijkt bijvoorbeeld dat medewerkers meer flow ervaren als de missie, visie en kernwaarden van de organisatie overeenkomen met hun eigen missie, visie en kernwaarden. Verder ervaren medewerkers ook meer flow als ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun werkzaamheden en het vertrouwen krijgen om hun werk op een eigen manier in te richten. Met meer flow ontstaat dus ook meer werkplezier.

Flow bevorderen

Er is echter niet een knopje waarmee je flow aanzet of je werkplezier kunt activeren. Je kunt er echter wel (zelf) wat aan doen. Zo kun je de omstandigheden creëren om meer flow te ervaren. Omstandigheden zoals in de vorige alinea beschreven, maar ook andere omstandigheden zoals het stellen van duidelijke doelen, omgaan en geven van feedback of een juiste balans vinden tussen de uitdaging die je zoekt en de vaardigheden waarover je beschikt. Oftewel: de 8 factoren die helpen flow te bevorderen, kun jij mede vormgeven.

DE MAGISCHE ENERGIE VAN DE DAG VAN HET WERKPLEZIER

Flow-workshop met nadruk op doen

In mijn flow-workshop tijdens de Dag van het Werkplezier probeerde ik vooral mee te geven dat je zelf meer grip kunt creëren op je eigen werkweek. Die grip krijg je alleen door daadwerkelijk actie te ondernemen. Door te DOEN dus! Wie immers reactief afwacht tot (de juiste omstandigheden voor) flow ontstaat, kan soms wachten tot ze een ons weegt. Een organisatie zal weinig veranderen als ze niet weet, dat je als medewerker tegen barrières oploopt of dat je langzaam opbrandt door al het werk wat je niet aankan. Pas als het verzuim er is, volgt een signaal. En dan is het kwaad al geschied.

Andersom is het evenzo belangrijk dat medewerkers sneller meebuigen, als organisaties zorg dragen voor hun medewerkers en werkplezier en flow beschouwen als belangrijke pijlers voor een vitale en innovatieve organisatie.  Het vergt dus communicatie tussen medewerkers en hun managers / leidinggevenden.

‘Wil je gelijk of wil je geluk?’

De Dag van het Werkplezier had ook dit jaar weer een fantastisch programma. Boeiende sprekers met interessante visies op werkplezier en werkgeluk, inspirerende en verhelderende workshops die vanuit verschillende perspectieven werkplezier benaderen (van mindfulness tot time management, van storytelling tot visualiseren van droombanen) en bijzondere gasten die tijdens het inmiddels fameuze tafeltennistafelgesprek deelden wat werkplezier in hun ogen is. Van geluksdeskundige Mirjam Spitholt heb ik zelfs nog het leuke boekje gekocht “Wil je gelijk of wil je geluk?” Een leuke titel (die vraag had mijn man mij overigens ook kunnen stellen) en makkelijk te lezen boek. Grappig detail is de tekening op de cover is gemaakt door Koen Lohmann van Droombaas, één van de andere workshopgevers tijdens de Dag van het Werkplezier. Dit weekend heb ik het meteen uitgelezen. Dank Mirjam!

DE MAGISCHE ENERGIE VAN DE DAG VAN HET WERKPLEZIER

Bijzondere magische synergie tussen aanwezigen

Wat ik vooral heel bijzonder vind aan de Dag van het Werkplezier is de synergie die ontstaat tussen de sprekers, workshopsgevers en gasten. Hoewel we een overeenkomstige en tegelijkertijd ook een verschillende kijk op zaken hebben, in dit geval werkplezier, of een andere benadering kiezen om dit te bereiken, merk je hoe goed iedereen onbewust op elkaar is ingespeeld. Opvallend vaak kon ik met mijn verhaal inhaken op dat van een ander en de ander weer inhaken op het verhaal van Floooow. Dat juist zoiets ontstaat op zo’n dag voelt bijna magisch.

Verschillende invalshoeken tot optimaal werkplezier

Toen ik dit vertelde aan mij man, vergeleek hij het een beetje met een soort machine. In dit geval wordt de machine aangedreven door de energie van aanjagers Ferry de Wit en Selmar Wesselink. Zij zetten het apparaat aan en alle andere betrokkenen bij de Dag van het Werkplezier worden meegezogen in dat enthousiasme. In die energie. Door alle die energie en kennis te “blenden” ontstaat een ontzettend fijn en heerlijk eindproduct dat iedere aanwezige nastreeft: werkplezier. Het was zo voelbaar, zo merkbaar. Elk jaar weer. Van die energie… daar krijg ik dan weer flow van!

Meer flow

Ik kijk dus weer terug op een zeer geslaagde Dag van het Werkplezier. Zowel als workshopgever en ook als gast. Tegelijkertijd kijk ik ook weer vooruit en denk ik aan wat ik nog zo graag meer zou willen vertellen over flow. Gelukkig kan dat hier op mijn blog en natuurlijk kom ik dat ook graag weer doen tijdens de volgende editie van de Dag van het Werkplezier. Langs deze weg wil ik in elk geval de organisatie bedanken voor wederom een zeer geslaagde dag, de deelnemers bedanken voor het delen van hun flow en alle gasten bedanken voor een dag vol werkplezier en werkgeluk!

Wil je graag meer weten over flow of verder praten hoe flow helpt om het werkplezier in jouw organisatie te bevorderen? Neem dan contact met mij op via: halloooo@floooow.nl of bel: 06-41054005.

DE MAGISCHE ENERGIE VAN DE DAG VAN HET WERKPLEZIER

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.