De opvoeding van millennials zorgt voor stress
Millennials ervaren een hoge prestatiedruk en kampen bovengemiddeld vaak met burn-outklachten. Stress, sociale media en het bijbehorende altijd bereikbaar ‘moeten’ zijn lijken te horen bij de samenleving van nu, maar een deel van de prestatiedruk die de millennial ervaart lijkt ook ergens anders vandaan te komen: het ouderlijk huis.
Moeten voldoen aan ideaalbeeld
De millennial is individualistischer opgevoed dan vorige generaties. Doordat gezinnen gemiddeld uit minder kinderen zijn gaan bestaan en er meer geld beschikbaar is voor de opvoeding, heeft de millennial meer aandacht gekregen. Ouders vertellen hun kinderen graag dat ze speciaal zijn en dat ze alles kunnen worden. Dat brengt met zich mee dat millennials gemiddeld een hoger zelfbeeld hebben. Tegelijkertijd stelt de huidige maatschappij steeds hogere eisen. Op sociale media zie je voornamelijk perfecte plaatjes voorbijkomen, een ideaalbeeld waar ook jij aan wilt voldoen.
Hoge verwachtingen
Dat ouders hun kinderen hebben verteld dat ze speciaal zijn, is natuurlijk niet erg. De keerzijde van de medaille is wel dat de millennial is opgevoed als ‘een tropisch visje, dat terecht komt in de Noordzee’ zoals hoogleraar Jan Derksen het (in dit fragment) heeft verwoord. Nadat je altijd te horen hebt gekregen dat je fantastisch bent, kom je in de collegezaal of op de werkvloer en blijkt dat je toch niet alles kunt. Dat valt tegen. Het gevoel dat je tekortkomt, maakt de roep om te presteren alleen maar groter. Al met al zorgt dit voor burn-outklachten.
Balans tussen uitdagingen en vaardigheden
Eén van de flowfactoren die hier gelijk naar boven komt drijven is ‘uitdaging en vaardigheden in balans’. Als er altijd tegen je wordt gezegd dat je alles kunt bereiken als je er maar hard voor werkt, lijkt dat de werkelijkheid te zijn. Uiteindelijk is dat misschien ook zo, maar de weg naar zelfontwikkeling gaat gepaard met vallen en opstaan. Om je uitdagingen en vaardigheden in balans te houden, kun je zeker weten buiten je comfortzone treden. Zolang je maar vaak genoeg weer teruggaat naar wat je al wel kunt. Als je te lang een te hoge uitdaging op je neemt terwijl je vaardigheden dus nog niet zover zijn ontwikkeld, leidt dat tot stress, angsten en uiteindelijk burn-outklachten.
Loskomen van geconditioneerde patronen en belemmerende overtuigingen
Een andere flowfactor die een relatie lijkt te hebben met millennials is ‘loskomen van geconditioneerde patronen en belemmerende overtuigingen’. De millennial is vergeleken met andere generaties meer perfectionistisch. Een belemmerende overtuiging die hierbij past is: Ik moet het gelijk goed doen. Als je te maken hebt met deze overtuiging, ligt een (ongezonde) druk om te presteren op de loer. Buig deze gedachte dan eens om tot een voor jou helpende gedachte. Bijvoorbeeld: ‘Ik doe dit voor het eerst, daarom hoeft het resultaat nog niet perfect te zijn. Ik kan alleen maar leren van wat nog niet goed is gegaan’.
Onderzoek naar flow onder millennials
Dit zijn de eerste bevindingen van het onderzoek dat Koen uitvoert voor Floooow. Hij onderzoekt hoe flow bevordert kan worden onder de doelgroep millennials. Hij brengt daarvoor in kaart welke eigenschappen kunnen worden toegedeeld aan millennials. Uiteindelijk wordt gekeken hoe de flowfactoren en eventueel nieuwe factoren zich verhouden bij deze specifieke doelgroep. Ook kijkt Koen hoe ze kunnen worden ingezet om flow te bevorderen bij millennials.
Burn-out is een grote kostenpost binnen veel organisaties. Ook onder millennials is dit een probleem. In het artikel Hoe kun je een burn-out voorkomen bij millennials in je organisatie? lees je alles over hoe je hiermee kunt omgaan! Wil je structureel aan de slag met meer flow binnen je organisatie. Lees dan de serie Het grote stappenplan richting een flow-organisatie!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!