Duidelijke doelen als basis voor flow en groei

De ambitie is helder: je weet je hogere doel en hebt een heldere missie, visie en kernwaarden.  Om de ambitie te realiseren is opnieuw een strategisch denkproces nodig: de ambitie vertalen naar concrete doelen. Waarom is doelen stellen zo van belang voor flow? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Een doel formuleren

Een doel is de gewenste situatie die je wilt bereiken. Als individu, team of organisatie als geheel. Organisatiedoelen vloeien voort uit de ambitie van de organisatie. Uit de organisatiedoelen worden vervolgens afdelingsdoelen of teamdoelen geformuleerd. En op basis van de teamdoelen kun je jouw persoonlijke doelen formuleren die samenhangen met jouw functie en talent. Als je als organisatie geen duidelijke ambitie hebt geformuleerd kom je dus in de knel. Je kunt geen geschikte organisatiedoelen formuleren en kan er niet optimaal (samen)gewerkt worden. Doelen geven net als waarden richting aan keuzes en handelen.

Een goed geformuleerd doel is meetbaar. Dat wil zeggen: het doel is duidelijk omschreven en het is duidelijk merkbaar of een doel gehaald is. Je kunt het bijvoorbeeld zien, horen, voelen, of proeven. Goed meetbare doelen voorkomen uitstelgedrag. En het stellen van deadlines helpen je om zaken ook daadwerkelijk af te ronden. Doelen en deadlines zorgen er namelijk voor dat je je beter kunt focussen en concentreren. Ze sturen je gedrag. Zonder doel ben je eerder afgeleid door allerlei zaken die er misschien helemaal niet toe doen.

Lees ook: Waarom doelen stellen nodig is voor flow

Geluk en flow

Doelen stellen en deze nastreven heeft een positief effect op het geluksgevoel en flow. Mensen die doelen nastreven en werken aan hun ambitie en talent zijn gelukkiger en ervaren vaker flow dan mensen die geen doelen stellen en nastreven. Het is zelfs zo dat het werken aan doelen belangrijker is dan het daadwerkelijk bereiken van het doel. De reis is dus belangrijker dan de bestemming. De kans dat je een doel haalt is groter als je iets doet waar je hart naar uitgaat en als je je talent benut.

Small wins geven energie

Doelen die opgedeeld zijn in kleinere behapbare stukken worden small wins. Ze geven je een oppepper. Het is de dosis energie die je voelt bij een flowervaring. Csikszentmihalyi, de grondlegger van het concept flow, zegt hierover in zijn boek Flow, the psychology of optimal experience dat er bij een flowervaring sprake is van een psychische energie die moeiteloos stroomt. Het stromen van psychische energie gebeurt wanneer de informatie die in het bewustzijn komt in overeenstemming is met de doelstellingen. Het halen van doelen brengt bovendien erkenning en waardering. Je kunt dus feedback halen uit het halen van doelen. Je weet namelijk dat je goed bezig bent als je je doel gehaald hebt. En laat die erkenning en waardering (positieve feedback) nu ook een flowfactor zijn.

Samenvattend kunnen we stellen dat een doel hebben veel impact heeft op het creëren van de juiste omstandigheden voor flow. Het zorgt voor focus en concentratie, feedback en als je ergens talent voor hebt, dan is de kans groter dat je je doel ook daadwerkelijk bereikt. Er zijn dus meerdere flowfactoren betrokken bij de factor duidelijke doelen. Heb jij jouw doelen al helder voor ogen?

Dit artikel is een klein deel uit het boek ‘Flow in Organisaties’ welke in oktober gepubliceerd wordt. Wil je bij het boek alvast reserveren en bij de lancering van het boek aanwezig zijn? Neem contact op voor meer informatie.

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *