Zoals ik aan het eind van het kwartaal altijd terugblik en vooruitkijk, doe ik dat ook heel bewust voor het hele afgelopen jaar. Ook nu. En terwijl ik dat doe, voel ik een enorme golf van dankbaarheid. Mag ik je meenemen in mijn flow van afgelopen jaar?

Natuurlijk ben ik me volkomen bewust dat het afgelopen jaar voor veel ondernemingen, zacht uitgedrukt, een enorme tegenvaller is. Des te dankbaarder ben ik dat mijn jaar, dankzij fantastische opdrachtgevers, een behoorlijk goede is geweest.

Voorkomen van de hoge werkdruk

Zo heb ik afgelopen jaar een aantal mooie projecten mogen starten bij MAM’s Kinderopvang, een hard groeiende organisatie met een prachtige (maatschappelijke) doelen en waarden. Met een directie die graag flow bevorderende acties onderneemt om een hoge werkdruk zo veel mogelijk te voorkomen. Een flinke uitdaging waar de hele kinderopvangbranche mee te maken heeft. En ook komend jaar mag ik met Floooow weer verder doorpakken met strategische personeelsplanning, het ontwerp van een nieuwe feedbackmethode met de hiervoor opgerichte klankbordgroep en in fijne samenwerking met de OR als sparringspartner (hoe waardevol!). En mag ik verder bouwen aan de MAM’s Academie, de ontwikkeling van medewerkers op het gebied van persoonlijk leiderschap en gaat MAM’s van start met BBL-ers. Wat was het tof om hier mee bezig te kunnen zijn het afgelopen jaar.

Concepten ontwikkelen voor het bevorderen van werkgeluk

Bij Wuestman, waar werkgeluk centraal staat, mocht ik een nieuwe gespreksmethode ontwikkelen en kreeg ik veel ruimte voor creativiteit en anders denken. Het is een kaartenset geworden, waarmee medewerkers hun eigen gesprekscyclus vorm kunnen geven. Zo kunnen ze op maat invulling geven aan hun eigen ontwikkeling en de gesprekken hierover met elkaar, leidinggevende of relatie. Bijvoorbeeld een gesprek op basis van waarden, hun (hogere) doel of uit de comfortzone komen. De kaartenset is vrij toepaspaar te maken en zorgt voor gesprekken passend bij de manier van werken of behoefte. Of je nu op kantoor werkt of in het magazijn. De waardevolle input en het enthousiasme van de directie en werkgroepleden was heerlijk om te ontvangen en een stimulans om er met veel bevlogenheid aan te werken. Trouwens, de waarden van Wuestman zijn: Bevlogenheid, innovatie en duurzaamheid. Als je mij kent, dan weet je dat dit sowieso een supergoede match is!

(Verhaal gaat verder onder de foto)

Floooow Dankbare Terugblik 2021

Focus op persoonlijke ontwikkeling

Ook bij Apenheul heb ik bij mogen dragen aan het ontwikkelen van een nieuwe gespreksmethode gericht op persoonlijke ontwikkeling en met aandacht voor maatwerk. Zo fijn om dit samen te kunnen doen met de OR en een inspiratiegroep, waar zowel het kantoor als onder andere dierverzorging vertegenwoordigd was! We hebben een mooie kickoff gehad en stap voor stap krijgt het proces steeds meer vorm.

Meer samenwerken en (leren) geven en ontvangen van feedback

Nog zo’n opdrachtgever waar veel aandacht is voor ontwikkeling, samenwerking, het voeren van goede feedbackgesprekken en reflectie is Advies- en ingenieursbureau TAUW. De afgelopen jaren heb ik trainingen samenwerken en feedback mogen verzorgen en vanaf de eerste lockdown in 2020 mocht ik dat online gaan doen. Wat een betrokkenheid kom ik daar steeds weer tegen. Het is echt een plezier om verschillende opdrachten voor TAUW te mogen doen. Hoge deelname, veel enthousiasme en mooie bijdragen heb ik mogen ervaren bij onder andere webinars over feedback en reflectie, de Flow Experience en de trainingen Samenwerken en Feedback. En het was een feestje om met het team van bodem te Flowtetten in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Een paar teamtrajecten hebben we uitgesteld tot volgend jaar, omdat we voelen dat dit toch echt het beste uit de verf komt in fysieke vorm. Wat heb ik genoten van de opdrachten en wat kijk ik uit naar de sessies die komend jaar weer gepland staan.

Vele mooie samenwerkingen

Terwijl de opdrachten zo de revue passeren realiseer ik me hoeveel we nog hebben kunnen doen, soms fysiek, veelal online. Voor een aantal overheden en zorgorganisaties. Vaak ook met fijne samenwerkingspartners, zoals de Dag van het Werkplezier Incompany.

Over samenwerkingspartners gesproken: wat zijn mijn collega’s van De Gasfabriek toch een toppers van de bovenste plank! Linda van TOT, mijn fijne kantoorcollega, Hans en Corien van Eventloods, Jeroen Wellens en Michael Rhebergen en altijd inspirerende Stefanie van Quambium. Wat een mooie dingen hebben we afgelopen jaar neergezet en wat voor moois hebben we nog in het verschiet?! Het is een feestje om jullie te kennen en met jullie te mogen werken.

(Verhaal gaat verder onder de foto)

Floooow Dankbare Terugblik 2021

Hét hoogtepunt… mijn boek!

De kroon op dit jaar was natuurlijk de lancering van mijn boek ‘Flow in organisaties’. Wat een feest was dat! En wat heb ik daarnaar uitgekeken en van genoten. Wat een geluk dat de maatschappij net weer open mocht en dit feest de vorm mocht krijgen die ik voor ogen had. Een feest met mensen die hebben bijgedragen aan mijn werk, mijn boek, mijn zakelijke relaties, vrienden en familie. De lancering was compleet met de mini-workshops van mijn Floooow-team: Jan Simon, Mariëlle, Ingrid en Luuk. Wat ben ik ongelooflijk trots op jullie! Het was grandioos en ik kijk er met diepe dankbaarheid en geluk op terug.

Podcast, podcast, podcast

In het laatste kwartaal ben ik ook gast geweest in een paar toffe podcasts om te spreken over mijn boek en flow, zoals de podcast van Jacarrino Dost van Advertising Heroes en Joyce van Aken van Happy FM…Alles over werkgeluk. Als ik een wens mag uitspreken, dan wens ik dat ik het komende jaar bij nog meer van die leuke podcasts mag spreken. Ook een leuke podcast die nog voorbijkwam afgelopen jaar was de podcast met Rachel Levi van Chaos in de orde: Flow: hoe kom én hoe blijf je erin? Waar ik in 2020 spreker was op het festival Chaos in de orde, deed ik dit jaar als deelnemer mee. Heerlijke chaos en veel inspiratie opgedaan voor nieuwe dingen. Dankjewel!

(Verhaal gaat verder onder de foto)

Floooow Dankbare Terugblik 2021

Een woord van dank

Tot slot nog wat meer persoonlijke dankbaarheid. Ik ben dankbaar dat ik mee mocht doen met de tweedaagse Persoonlijk Leiderschap van Tot Buiten, waarbij ik stil heb gestaan bij mijn persoonlijke waarden om goede keuzes te kunnen (blijven) maken. Een van die keuzes die daarop volgde was de lokale politiek te gaan verlaten om meer tijd en aandacht te kunnen besteden waar ik het meest gelukkig van wordt: Flo(ooo)w, mijn gezin en fietsen.

Ik ben dankbaar voor mijn gezin. Dankbaar voor mijn man Randy die altijd achter me staat, wat ik ook besluit, zonder verantwoording af te hoeven leggen. Dankbaar voor mijn kinderen Carlijne en Lars die hun eigen hart en pad volgen op weg naar volwassenheid. Wat was ik blij met de hulp van Lars bij het inpakken van 75 goodyboxen voor een online evenement en zijn meedenken en meehelpen in aanloop naar de boeklancering. En wat vind ik het leuk om nu samen met Carlijne mijn processen efficiënter in te richten voor het komende jaar. Ik ben trots op wie jullie zijn.

Creating Heroes: wat zijn we gegroeid samen hè? Ik ben ongelooflijk blij met jullie, met strategische adviezen van Freek, het mij af en toe bijsturen als ik te veel tegelijk wil doen (hè, Ramon?) en met jouw webdesign en vormgeving, Jeron! Met jou heb ik nauwelijks woorden nodig. En komend jaar hebben we weer mooie plannen: we gaan meer geven, meer delen aan handige tips en tools voor meer flow, hybride werken, samenwerken, feedback, en alles wat maar met flow te maken heeft.

En aan het eind van 2022 hoop ik met evenzoveel dankbaarheid terug te blikken.

Ik wens je veel flow in het nieuwe jaar!

Floooow Dankbare Terugblik 2021