• Wat is Flow
  • Onze missie
  • Over ons
  • Contact
  • Onze verhalen
Floooow
  • Spelcatalogus
  • Boek
  • Lezing
  • Diensten
  • Flowscan
  • Zoek
  • Menu Menu
  • Wat is Flow
  • Flowscan
  • Spelcatalogus
    • Flowtet
    • Flow Your Mind
    • Wie ben ik?!
    • Rad van Fortuin
  • Boek
  • Lezing
  • Diensten
  • Onze missie
  • Over ons
  • Onze verhalen
  • Contact

Floooow online: een kijkje achter de schermen

21 april 2020/in feedback, floooow, flow, flow organisatie, focus, geconditioneerde patronen /door Anniek ten Berge

Het leek even tijd te creëren voor meer rust en het schrijven van mijn boek toen het kabinet de coronamaatregelen aankondigde. Niets bleek minder waar. Vrije tijd kan ik beter bewust creëren en de deadline van hoofdstuk 8 van mijn boek heb ik een ietsepietsie verschoven.

Soms is het goed om even achterover te leunen en af te wachten, maar daar ben ik nou niet bepaald de grootste ster in. Waar ik wel in uitblink? Ideeën. Ze poppen continu op. Ideeën voor Floooow en ideeën voor anderen. En het liefst beweeg ik me continu voort om die ideeën waar te maken. Soms in mijn eentje. Vaker nog met partners.

Ik hou van samenwerken, in processen en systemen duiken en producten en diensten ontwikkelen die werken makkelijker en leuker maken. En dat dan continu verbeteren.

Meteen begonnen de eerste online overleggen en ideeën om wat nu even niet kon, zoals fysiek bij elkaar komen en evenementen die uitgesteld werden, op een andere manier voor te bereiden of te organiseren. 

Online training Samenwerken en Feedback

Er stond voor april een training Samenwerken en Feedback van 2 dagdelen gepland voor een van onze opdrachtgevers. Hoewel toen nog niet zeker, was de kans groot dat de maatregelen die door het kabinet afgekondigd waren voor de maand april verlengd zouden worden. Dus besloot ik: tijd voor iets nieuws, uit de comfortzone van het bekende, want zoals Pipi Langkous al zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”.

Staat de opdrachtgever ervoor open? Ik wilde de training zo interactief mogelijk vormgeven. Niet alleen theorie uitzenden, maar met elkaar van gedachten wisselen en oefeningen doen. Het liefst in duo’s en groepjes.

Ja, de opdrachtgever was van plan de training door te laten gaan, was enthousiast over het idee en stuurde me een artikel van Frankwatching boordevol tips om de onlineversie van de training vorm te geven. Dat artikel was geniaal. En bovendien vind ik dit zelf het toppunt van samenwerken. Opdrachtgevers die meedenken. Iets om dankbaar voor te zijn.

Leerzaam proces

Ik ging aan de slag met het ontwikkelen van de online training, uitzoeken welk systeem het beste geschikt is voor optimale interactie en oefenen in duo’s of groepjes en ging zelf oefenen om het op de dag zelf zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Wat ben ik achteraf blij dat ik daar op tijd aan begonnen ben! Het was ontzettend veel werk, vooral omdat ik het natuurlijk meteen zo goed mogelijk wilde uitvoeren alsof ik nooit anders had gedaan. Ja, ja…ik ben nogal een perfectionist. Deze online training was dubbel zo goed voor mijn leercurve, want behalve technische handigheid krijgen, werd ik ook met mijn neus op mijn eigen behoeften, valkuilen, gedachten en gedrag gedrukt. En eerlijk is eerlijk, het was ook een ongelooflijk leuk en interessant proces!

Doen!

De online training voor de eerste dag stond klaar. Ik had vooraf geoefend met de techniek, schaafde bij wat nog soepel genoeg liep en was klaar voor de eerste set. Voor de online training dag twee had ik besloten eerst af te wachten hoe de eerste dag zou verlopen, welke behoefte van de deelnemers hieruit zou ontstaan en welke feedback ik mocht ontvangen voor deze eerste dag.

Eerlijk gezegd vond ik het allemaal best spannend. Hoe goed je zoiets ook voorbereidt, je wilt toch dat de deelnemers er blij van worden, er ook echt iets aan hebben, er met energie ingaan en met minstens zoveel energie weer uitgaan. En dat is best een uitdaging! Ik had die ochtend dan ook last van online plankenkoorts. En ook niet zo best geslapen.

Feedback

Die spanning vooraf bleek natuurlijk onnodig, want het ging op een paar kleine dingen na best goed! Enige angst en stress is natuurlijk best functioneel. Het zet je op scherp, waardoor je beter kunt presteren. En dat bleek ook hier het geval. Zelf kijk je natuurlijk veel kritischer naar je eigen prestaties, maar anderen kunnen je gedachten niet lezen en kijken naar een heel ander plaatje.

De deelnemers vonden de online training in ieder geval goed gaan. Het doen van de oefeningen in breakout rooms vonden ze ideaal, er was veel afwisseling in video, presentatie, theorie, zelf oefenen en van gedachten wisselen met elkaar. Iemand zei zelfs dat de tijd voorbij was gevlogen! Wat een fijne opmerking.

Wat ook prettig was, was de opbouwende feedback die ik kreeg. Want daarmee kon ik de online training verbeteren en dagdeel 2 ontwikkelen. Zo werd ik me bijvoorbeeld bewust dat het prettig zou zijn dat de filmpjes, die ik vooraf had opgenomen, ook nog even op sheet samengevat werden. Voor deelnemers die auditief zijn ingesteld werkt zo’n filmpje prima, maar als je visueel bent ingesteld, dan is iets terugzien op sheet wel zo fijn. En waar voor de een de hoeveelheid theorie voldoende is, heeft de ander daar juist meer behoefte aan. Zoveel mensen, zoveel wensen. Met de input die ik heb gekregen en de persoonlijke leerdoelen van de deelnemers kon ik in ieder geval weer aan de slag. En nu de eerste spanning eraf is durf ik misschien ook wel wat meer te spelen en uit te proberen.

De Werkplezierboost

Op 15 mei zou de 5e editie van de Dag van het Werkplezier plaatsvinden met 300 deelnemers. Het thema: ‘Dan maak je maar zin!’ Floooow zou als partner ook weer bijdragen met een workshop ‘Flow creëer je zo!’ Omdat grote evenementen sowieso tot juni niet zouden plaatsvinden wordt deze lustrumeditie van de Dag van het Werkplezier verplaatst naar het najaar.

Om fans van de Dag van het Werkplezier toch wat te kunnen geven, bedacht de organisatie de Werkplezierboost. Een reeks van webinars op woensdag van 13.30 tot 14.00 uur met daarna nog 10 minuten tijd om vragen te stellen. Natuurlijk was Floooow daar wel voor te porren. Sowieso is het altijd een feestje om bij te dragen aan de Dag van het Werkplezier en het is ook nog eens leuk en leerzaam om te doen!

Anders

Met de ervaring van een interactieve online training op zak, bleek een webinar toch weer heel anders om te doen. Waar de online training heel interactief is, is een webinar vooral veel zenden. Waar je, wanneer je fysiek voor een groep staat, makkelijker oogcontact maakt en kunt inspelen op wat je aan reacties ziet, is dat bij een webinar niet goed te zien. De mogelijkheid van een uploaden van een poll en de chatfunctie is dan ideaal, alhoewel ik ook sterk de behoefte had om af en toe even een stem te horen. Het was even flink schakelen: oeps, ik had niet goed op de opnameknop gedrukt, dus de introductie deed ik maar weer opnieuw. Zo konden mensen die de webinar gemist hadden maar wel wilden volgen deze terugkijken of terugluisteren.

Share screen, presenteren, poll uploaden, oh, een bericht in de chatfunctie, vragen stellen, vragen beantwoord krijgen via de chat, mute, unmute, je naam veranderen, de webinar opnemen, … zo veel functies, zo veel mogelijkheden, zo ongelooflijk veel geleerd.

Ik had geen idee hoe de webinar aan de andere kant beleefd is, maar gelukkig had ik dezelfde middag nog reacties in mijn mailbox:

– Dankjewel voor je krachtige presentatie over flow. In een notendop kwam de essentie voorbij van wat flow is. 

– Bedankt voor het leuke en interessante webinar.

– Flow, ik word er blij van.

– Erg leuk om vandaag bij je sessie aanwezig te zijn geweest! Wat deed je dat goed! Je hebt een fijne rustige uitstraling en neemt mensen op een prettige manier mee in je verhaal. Inhoudelijk vond ik je sessie ook sterk. Je hebt me echt ‘food-for-thought’ meegegeven en de acht stappen zijn lekker concreet om mee aan de slag te gaan

– Bedankt voor de webinar over Floooow. Veel herkenbare inzichten die je met ons hebt gedeeld, maar goed om daar weer even bij stil te staan en vooral mee bezig te gaan.

Ook dit is weer gelukt!  Wil je de webinar over hoe je flow bevordert voor jezelf en/of je team terugkijken? Dan kan dat hier. Liever luisteren als podcast? Klik dan hier.

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://www.floooow.nl/wp-content/uploads/2020/04/P1360967-scaled.jpg 1441 2560 Anniek ten Berge https://www.floooow.nl/wp-content/uploads/2019/06/FLOOOOW-fc.png Anniek ten Berge2020-04-21 14:00:242020-06-17 09:26:52Floooow online: een kijkje achter de schermen

 

 

Teamspellen
Wat is Flow
Wat we doen

Onze missie
Over Ons
Contact
Blog/inspiratie

Contactgegevens

Bezoekadres:
De Gasfabriek
Zutphenseweg 6
7418 AJ Deventer

 

Correspondentieadres:
Zutphenseweg 6
7418 AJ Deventer
06-41054005

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Teamspellen
Wat is Flow
Wat we doen

Onze missie
Over Ons
Contact
Blog/inspiratie

Contactgegevens

Bezoekadres:
De Gasfabriek
Zutphenseweg 6
7418 AJ Deventer

Correspondentieadres:
Korianderstraat 4
7322 NC Apeldoorn
06-41054005

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

KVK: 56807899 – Privacy Statement – BTW-ID: NL001646190B46

Flow bij thuiswerken: de praktijk Thuiswerken - Flow - Floooow Het goede gesprek Het goede gesprek​: over basisbehoeften en gedrag (deel 1)
Scroll naar bovenzijde