Flow bij thuiswerken: de praktijk

Thuiswerken - Flow - Floooow

Vorige week deelden we met jullie 5 tips om thuis in flow te kunnen werken. Ik weet niet of jij de tips al toegepast hebt op jouw situatie of dat je misschien een talent bent in flow voor jezelf te creëren, maar het in praktijk brengen van theorie is voor de meesten onder ons toch een uitdaging. Daarom deel ik deze week met jou hoe ik de tips voor mezelf in de praktijk heb gebracht en waar ik tegenaan liep. Misschien helpt het je om je bewust te worden dat jouw praktijk misschien niet heel anders is dan de mijne en kijk je anders terug op jouw week thuiswerken en ontdek je dat je toch wel veel flow ervaren hebt. Mogelijk helpt het je aan nieuwe ideeën om je aanpak te veranderen of te relativeren. Want hoewel ik de flowfactoren, bij wijze van spreken, wel kan uitademen, wil dat natuurlijk niet zeggen dat ik flow ook zelf op elk moment ervaar. Elke keer weer bijsturen lukt gelukkig wel.

Orde in de chaos

Afspraken werden afgezegd of uitgesteld, opdrachten werden on hold gezet en het thuiswerken werd verder opgetuigd. Het begin van de week, nadat de maatregelen rond de coronacrisis waren aangekondigd, was vooral praktisch schakelen met de (digitale) agenda bij de hand. Met z’n allen in hetzelfde schuitje kon ik niet anders dan de nieuwe situatie accepteren en het ook af en toe van een afstandje bekijken om alles goed te kunnen overzien.

Zo veel mogelijk de gewone werktijden aanhouden en eerst maar even kijken en rondvragen wat ik voor wie kon betekenen was mijn idee. Veel mensen zaten in de eigen actiemodus. En dat is goed, want er moest veel geregeld worden. Ik koos er zelf daarom voor om maar door te gaan met zaken die wat waren blijven liggen voor mezelf en voor klanten. Daarmee creëerde ik structuur voor mezelf en had ik het gevoel er toch nog te toe doen.

Nieuwe structuur bij thuiswerken

Ik bracht nieuwe structuur aan in mijn agenda door te bedenken wat ik tijdens het thuiswerken allemaal nog kon doen en wat ik nog te doen had. Dat gaf rust en duidelijkheid. Er ontstonden nieuwe ideeën en die ideeën vroegen om een nieuwe planning. Dus vulde ik mijn takenlijst en plande mijn dagen in mijn agenda. Met een nieuw gevulde agenda die ruimte bood voor schuiven had ik weer een nieuwe structuur. Fijn! Dat ging niet alle dagen goed trouwens. Op donderdag had ik gepland om aan hoofdstuk 7 van mijn boek te werken, waarvoor ik nog het nodige leeswerk moest doen en inspiratie moest ophalen. Het werd een dag vol afleiding en er kwam geen letter op papier. Wat was dat frustrerend zeg! Eigenlijk baalde ik enorm van mezelf, maar ik wist ook dat ik die structuur wel weer zou oppakken.

En dat lukte de volgende dag door me even af te zonderen op kantoor. Dus even niet thuiswerken en vooral zonder afleiding van privézaken. Met een noise cancelling koptelefoon op en met muziek om me te kunnen focussen, werkte ik mijn aantekeningen uit. Daarna kon ik me weer vol richten op thuis. Het weekend heb ik mijn hoofdstuk af kunnen schrijven. Dat heeft me het hele weekend gekost, maar ik had mijn deadline wel gehaald en had ook de nodige pauzes en avondrust met mijn gezin ingelast. Het gaf me bovendien weer ruimte voor een frisse start van de nieuwe week.

Grip op mijn doelen

Eind vorig jaar heb ik doelen gesteld voor dit jaar. Mijn kwartaaldoelen bepaald ik dan op basis van deze jaardoelen. Het werken met kwartaaldoelen geeft mij enorm veel inzicht en grip op hoe ik omga met tijd. Het zorgt voor de nodige zakelijke focus en dat ik goed blijf zorgen voor mezelf. Zo heb ik zakelijke doelen, maar ook privédoelen gesteld. Op basis van die doelen neem ik mijn beslissingen. Voor welke afspraken maak ik tijd en welke niet. Wat heb ik de komende tijd te doen. Ik leg het allemaal vast in mijn takenlijst en richt mijn komende week hierop in. Hierdoor laat ik me minder leiden door de waan van de dag.

Doelen naar voren halen

Dit kwartaal loopt iets anders dan ik gepland had en ook komende maand zal er iets anders uit gaan zien. Dit thuiswerken had ik totaal niet voorzien. Doordat ik helder voor ogen heb wat mijn jaardoelen zijn kan ik nu wél bewust gaan schuiven. Afspraken die nu on hold zijn gezet komen straks allemaal weer in mijn agenda te staan, daar ga ik vanuit. Om ervoor te zorgen dat ik er straks ook de nodige rust en tijd voor heb, haal ik nu wat doelen naar voren. Ik kan wat vooruitlopen op mijn schrijfplanning bijvoorbeeld. Dan valt er straks wat tijd vrij om andere dingen te plannen en me niet over de kop te werken. Dat scheelt stress en houdt me gezond en past bij een aantal privédoelen die ik voor mezelf heb gesteld.

Productiever en creatiever

En er zijn ook andere mogelijkheden om de doelen die ik had staan te bereiken. Ik hou ervan om nieuwe dingen te ontwikkelen en dat op een zo professioneel mogelijke manier in te zetten. Doordat ik voor een grote organisatie de geplande trainingen in april ook online mag doen, leer ik nieuwe mogelijkheden ontdekken en ontstaan er nieuwe creatieve ideeën. Dat levert mij echt heel veel flow op! En dus ben ik productiever, creatiever en wordt mijn leervermogen versterkt. Zo zie je maar: thuiswerken is zo verkeerd nog niet.

Meer grip op doelen en plannen

Dat doelen stellen en bewust plannen ben ik gaan doen nadat ik het boek Grip van Rick Pastoor had gelezen. Zijn boek is by far het boek dat me het meest gebracht heeft en het sluit perfect aan op flow. Als je meer flow wilt ervaren, dan is dit een goed boek om nu aan te beginnen en om de inzichten die je daaruit haalt toe te passen. Rick is zich dit jaar vol gaan richten op Grip en heeft hiervoor een community ingericht. Misschien is het gripboek membership ook wat voor jou. Je kunt er het boek ook downloaden.

De waarde van waarden

Behalve mijn doelen spelen mijn waarden ook een belangrijke rol in hoe ik omga met tijd en mijn agenda. Want omkijken naar elkaar staat niet per se tussen mijn doelen, maar zijn wel leidend bij alles wat ik doe. Mijn waarden staan in mijn zakelijke DNA en geven richting aan de manier waarop ik werk en welke keuzes ik maak.

Het creëren van bewustzijn behoort tot de waarden van flow. Door te reflecteren op houding en gedrag en anderen bewust maken van hun eigen handelen, toegevoegde waarde en impact op anderen. Deze tijd wakkert een heel ander bewustzijn bij mensen aan. Waar nodig draag ik daar extra aan bij, maar ik sta ook stil bij mijn eigen gedachten en gedrag. Wat doe ik als ondernemer en werkgever in een tijd waar je je omzet ziet verdampen tot een klein laagje? Ga ik alles uit de kast trekken om nieuwe mogelijkheden en omzet aan te boren of houd ik vooral rekening met wat past bij deze situatie en behoefte van de (potentiële) klant? Laat ik omzet leidend zijn? Of maak ik pas op de plaats? Ik kies voor het laatste, want creëren van bewustzijn is voor Floooow onlosmakelijk verbonden met de waarde zorgen voor elkaar.

Samen gaan voor win/win/win

Met Floooow laat ik graag zien dat er win/win/win situaties gecreëerd worden wanneer we zorgen voor elkaar. Intern betekent dat dat als je goed bent voor je medewerkers, zijn je medewerkers ook goed voor jouw organisatie en ontstaat er een positieve flow die ook buiten je eigen organisatie impact heeft. Flow en goed doen werkt namelijk aanstekelijk en samen kun je meer aan dan alleen. En datzelfde principe geldt ook extern, voor de ondernemer-klantrelaties en collega-ondernemers onder elkaar. Zo probeer ik mijn werk af te stemmen op de situatie, behoefte en budget van de klant en ben ik dankbaar voor het feit dat mijn klanten ook met mij meedenken. Wat een waardevolle dynamiek ontstaat er dan.

Ook met mijn collega-ondernemers en partners ontstaat er een uitwisseling van unieke kennis en talent. Door het thuiswerken verloopt veel contact online. Het weerhoudt ons niet. We smeden nieuwe plannen samen, betrekken elkaar bij nieuwe projecten en geven elkaar de ruimte om allemaal weer de eigen draai terug te vinden. Waar ik mijn eigen talent op een andere manier aan het ontdekken ben, neem ik ook mijn collega graag mee in deze nieuwe manier van werken. En zo komt mijn doel met betrekking tot samenwerkingspartners toch steeds dichterbij. Ook daarmee groeit mijn onderneming. Misschien niet in omzet, maar wel in menselijke waarde. Het geeft mij in ieder geval een rijk gevoel.

Tijd voor reflectie

Reflecteren doe ik graag, maar niet de hele dag door hoor. Ook niet in deze tijd. Mijn doelen en waarden staan als een huis, dus ik heb al een goede basis gecreëerd voor reflectie en bijsturen als de situatie erom vraagt.

In drukke tijden schiet die reflectie er wat vaker bij in. Zo merkte ik de weken voor de coronacrisis al dat ik mijn wekelijkse review vaker niet dan wel deed. Ik merkte ook dat het me onrust gaf en dat ik minder grip had op de planning van mijn agenda en ik rende van het een naar het ander. Even stilstaan en weer orde in de chaos brengen is dus ook voor mij wel even goed.

En extra gezinstijd doorbrengen doet me ook wel goed. We wonen in een appartement, gelijkvloers en hebben geen tuin, dus thuiswerken met elkaar en een examenpuber vraagt om rekening houden met elkaar. En dat lukt best aardig. Sterke nog: het maakt me er bewust van hoe fijn ik dit eigenlijk vind en dat we hier als gezin eigenlijk heel goed toe in staat zijn. Met de nodige relativering en humor natuurlijk, dat wel.

Veel gelachen

Met een puberzoon in huis die elk grapje wel voorbij ziet komen en een man die graag woordgrappen maakt, wordt er ook veel gelachen. En ik maak zelf ook wat meer tijd en heb wat meer rust om al die flauwe grappen aan te horen. Ik krijg dat nu door het thuiswerken gelukkig ook allemaal mee. Humor relativeert en dat kunnen we in deze tijd allemaal wel gebruiken. En wat ik nog veel fijner vind is het effect dat lachen op ons heeft. Wanneer je lacht, maken je hersenen endorfine en dopamine aan, wat ervoor zorgt dat je je goed voelt. Bovendien werken deze stoffen stres verlagend en is het goed voor ons immuunsysteem. Wist je dat diezelfde stoffen endorfine en dopamine ook vrijkomen als je flow ervaart? Dus lukt het even niet zo goed met de flow? Verzin dan een goede grap.