Groei en ontwikkeling – deel 3: Het vlammetje aan houden
In de vorige twee blogs over groei en ontwikkeling schreven we over uit de comfortzone komen en je niet laten weerhouden door je angstbrein (deel 1) en omgaan met werkdruk en stress (deel 2).
In dit deel vertellen we je hoe je de juiste motivatie of trigger kunt vinden om te blijven ontwikkelen en blijvend groei te realiseren. Oftewel: hoe houd je het vlammetje aan? Ook met al dat online werken in deze tijd.
En tot slot: hoe inspireer je je collega’s en motiveer je je team om zich te blijven ontwikkelen?
Zicht hebben op wat je wilt bereiken
Waar wil jij eigenlijk in groeien? Om je te kunnen blijven ontwikkelen en blijvend groei te realiseren is het vooral belangrijk dat je helder hebt wat je wanneer bereikt wilt hebben. In het wilde weg groeien en ontwikkelen geeft je niet de stevigheid in kennis en vaardigheden mee die je nodig hebt of diep in je hart wenst.
Kijk maar eens naar de natuur. Bomen hebben licht nodig om te kunnen groeien. Hoe rechter de lijn, hoe stabieler de boom. Ook een boom komt obstakels tegen. Soms een andere boom, soms zaken die we als maatschappij opgebouwd hebben. Daar vindt een boom vaak wel een oplossing voor. Niet zomaar een oplossing, want ook een boom moet in zijn ontwikkeling zuinig zijn op energie om ver te komen. Je ziet wel eens van die kleine zijtakjes aan een stam van een boom. Met die zijtakjes hoop de boom toch nog snel wat licht op te kunnen vangen, maar het beperkt zijn groei naar het licht. Want er gaat best wat energie naar die zijtakjes.
Zo geldt dat ook voor jouw groei en ontwikkeling. Bij voorkeur ga je recht op je doel af. Dat doe je door eerst duidelijke doelen te stellen. Waar wil je je dit jaar in ontwikkelen of welke groei wil je dit jaar bereikt hebben? Op basis van die jaardoelen stel je kwartaaldoelen. Een kwartaaldoel is precies genoeg om de motivatie erin te houden en doelen te realiseren. Ga je uit van grote jaardoelen, dan verlies je gedurende het jaar al snel je focus. Om de moed erin te houden heb je namelijk quick wins nodig. Quick wins geven je een oppepper en geeft je hersenen de beloning die je aanzet om verder te gaan. Er wordt dopamine via je je hersenen afgegeven, wat zorgt voor een gevoel van geluk.
Grip houden op je ontwikkeling
Binnen Floooow gebruik ik (Rachel) de Grip-methode van Rick Pastoor. Dat betekent dat ik mijn werk inricht op basis van mijn doelen en waarden en dit ook daadwerkelijk inplan in mijn agenda. Aan het eind van de week kijk ik terug op mijn werkweek en evalueer ik hoe afgelopen week verlopen is, of ik voldoende aandacht heb kunnen besteden aan mijn doelen en waarden en wat dat betekent voor mijn agenda van volgende week. Heb ik realistisch genoeg gepland? Wat is blijven liggen en wat heb ik extra kunnen doen? Voor je review kun je een vast format gebruiken.
Het is dus vooral een kwestie van doen en een dosis discipline. Dat is voor veel mensen al een uitdaging op zich. Het kan helpen om een partner te vinden die jou accountable houdt voor het halen van je doelen en je groei en ontwikkeling ook daadwerkelijk te realiseren. Zo bel ik elke week met Dennis. In een half uurtje blikken we terug op onze week en stellen we elkaar (kritische) vragen en geven we elkaar een zetje om onze doelen ook daadwerkelijk te realiseren. We leggen elkaar eigenlijk een soort van verantwoording af, waardoor we een stok achter de deur hebben om te blijven werken aan onze groei en ontwikkeling.
Je collega’s of team motiveren
Hoe gaaf is het als je groepsflow kunt creëren? Dat is flow in het kwadraat!
Wanneer je gezamenlijk een doel nastreeft kan er teamflow ontstaan. Dat creëert een opwaartse spiraal van energie en motivatie met bijzonder hoge prestaties tot gevolg.
Het bereiken van (gezamenlijke) doelen is een continu proces van zaken met elkaar delen en afstemmen. Globaal werkt dat binnen een organisatie zo: op basis van de organisatiedoelen worden de teamdoelen gevormd en ieder teamlid krijgt zijn eigen rol gekoppeld aan zijn of haar persoonlijk talent en ambitie.
Om die koppeling goed te kunnen maken is het dus belangrijk dat ieder teamlid zijn of haar persoonlijke doelen helder heeft en dat dit in lijn ligt met het gezamenlijke doel. Om een compleet teampakket aan doelen te krijgen is het bovendien ook belangrijk dat alle teamleden op de hoogte zijn van elkaars persoonlijke doelen. Ook om elkaar te kunnen ondersteunen, stimuleren en elkaar van de nodig feedback te kunnen voorzien (elkaar accountable te kunnen houden). Als leidinggevende kun je hier een inspirerende, coachende en faciliterende rol in spelen.
Intrinsieke en extrinsieke motivatie
Wanneer je geïnteresseerd bent in het gedrag van mensen en hoe je ze het beste kunt motiveren, dan heb je vast het boek Drive van Daniel Pink gelezen of op zijn minst wat meegekregen van zijn theorie over het effect van beloningen. Beloningen kunnen de intrinsieke motivatie (de motivatie die vanuit jezelf komt) verminderen en hebben een negatief effect op de prestaties, creativiteit en gedrag. Het gaat dan, volgens Pink, vooral over voorwaardelijke beloningen: als jij dit doet, krijg je dat. Voor als-dan beloningen moeten mensen namelijk een deel van hun autonomie opgeven. En autonomie is juist een belangrijke factor om flow te kunnen ervaren.
Wil je je team(lid) toch belonen, kies dan voor een nu-dan beloning. Een nu-dan beloning is onverwacht en wordt gegeven als een taak is uitgevoerd of een doel is behaald. Maar pas op voor herhaalde nu-dan bonussen. Ze kunnen gemakkelijk uitgroeien tot als-dan rechten en die kunnen effectief functioneren uiteindelijk in de weg komen te staan. Nu-dan beloningen kunnen het beste bestaan uit complimenten, feedback en nuttige informatie. En die nu-dan beloningen kun je natuurlijk zowel als leidinggevende als ook als collega geven.
Inspiratie tijdens online werken
Hoe zorg je er in de huidige tijd, met het online werken nu voor dat je geïnspireerd blijft om te blijven ontwikkelen? In een fysieke werkomgeving word je vaak ook direct of indirect aangemoedigd door collega’s om je te blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld door dromen, ambities en ervaringen met elkaar te delen. Vaak gebeurt dat in een informele setting. Misschien vaak ook wel onbewust. Bijvoorbeeld als je even bij elkaar aan het bureau staat, wachtend op de start van de vergadering, bij de koffieautomaat of tijdens een pauzewandeling.
Wanneer we online werken, werken we vaak doelgerichter en missen die informele bijpraatmomenten. We moeten die momenten dus meer gaan opzoeken. Of beter gezegd: we moeten die inspiratiemomenten zelf creëren. Plan bewust pauzemomenten in. Bewust in de zin van: niet vergeten in je agenda-planning op te nemen. Maar ook bewust in de zin van: mindful aanwezig zijn, met je aandacht bij het hier en nu. Geef jezelf de ruimte om te ontfocussen. Ga even weg van je (online) werkplek. Ga een blokje om of wandel de natuur in. Laat de werkstructuur even los en ‘go with the flow’.
Wat of wie kom je tegen en welke inspiratie haal je daaruit? Wanneer je dit vaker, bewust doet, zal je synchroniciteit opmerken. Kleine of grote (ogenschijnlijk) toevallige gebeurtenissen die je inzicht en richting kunnen geven. Maak contact met die ‘toevallige voorbijganger’, maak een praatje met een buurman of buurvrouw, kijk en luister naar het kind dat onbevangen speelt, zie hoe de natuur werkt en vertaal het naar jouw situatie en ambitie. Wat zegt dit alles wat je tegenkomt over jou? Welke lessen brengt het jou?
Hoe meer we online werken, hoe meer werk en privé door elkaar gaat lopen. Ga er niet te benauwd mee om. In tegendeel zelfs: geef het de ruimte. Geef jezelf de ruimte. Kijk tussendoor inspirerende video’s, bijvoorbeeld van TedX. En haal de inspiratie uit de mensen die dagelijks dicht bij je staan. Wie bel je bijvoorbeeld als iets tegen zit of wanneer je in conflict bent geraakt met iemand? Je zus, je vader? Je opa of een goede vriend of vriendin? Of je partner? Bel ze nu eens niet aan het eind van de werkdag, maar tussendoor. Kennis en ervaring is overal om je heen.
Lees ook:
Groei en ontwikkeling – deel 1: Uit je comfortzone
Groei en ontwikkeling – deel 2: Werkdruk
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!