Gun je medewerkers een vakantie zonder stress

GUN JE MEDEWERKERS EEN VAKANTIE ZONDER STRESS

We leven in een (continue) veranderende wereld waar de sturende leidinggevende plaats maakt voor het transformationeel leiderschap. Dit type leiderschap is nodig bij een veranderende organisatie. Het is een heel andere manier van leidinggeven, namelijk op basis van vertrouwen. Deze leider heeft aandacht voor het individu, inspireert en motiveert. Hij zorgt ervoor dat medewerkers mee willen denken en doen. Medewerkers voelen zich gewaardeerd en ervaren een veilige werkomgeving. Dit type leiderschap past heel goed bij het positief beïnvloeden van flow in je organisatie.

En dan is het vakantie..

Even geen werk, geen huishoudelijke klusjes, even volle aandacht voor je gezin, plezier en rust. Zo’n vakantie gun je toch iedereen? In deze blog lees je waarom het nieuwe type leidinggeven ook bijdraagt aan flow tijdens de vakantie van je medewerkers. We beschrijven ze op basis van een aantal flowfactoren.

Autonomie

Wanneer je je medewerkers de ruimte geeft om op hun eigen manier invulling te geven aan hun werk, vergroot dat het verantwoordelijkheidsgevoel. Medewerkers zullen floreren bij meer autonomie. Wanneer jouw vakantie er aan komt, neem je medewerkers dan mee in de beslissingen die genomen moeten worden. Laat ze alvast meebeslissen en geef aan welke verantwoordelijkheid zij op zich nemen tijdens jouw afwezigheid.

Vertrouwen

Het meer loslaten en geven van meer verantwoordelijkheid brengt ook spanning met zich mee. Want wat als je een verkeerde beslissing neemt? Wat als je een fout maakt? In een veilige omgeving mag je juist fouten maken en deze bespreken. Veiligheid bevordert verbondenheid en verbondenheid vergroot het gevoel van autonomie en flow.

Normen en waarden

Hoe graag medewerkers ook autonoom werken, vrijheid en verantwoordelijkheid willen krijgen, ze horen ook graag of ze het goed doen en wat er beter kan. Dat betekent dat je als werkgever feedback moet geven en dat is niet voor iedereen makkelijk. Het gaat niet om alleen positieve feedback, maar om constructieve feedback. Focus op de toekomst, geef aan wat de volgende keer beter of anders kan. Dan zullen de sterke kanten meer ontplooit worden en zullen medewerkers groeien en hun talenten maximaal inzetten.

Een goede balans

In een eerder blog noemden we al dat ontspanning naast je werk ontzettend belangrijk is. Niet bewust tijd nemen voor vrije tijd en ontspanning is een belangrijke oorzaak van een burn-out. Zorg dus voor een goede balans tussen werk en privé. Dit geldt niet alleen voor de vakantieperiode, maar door het jaar heen. Elke vorm van vrije tijd ondersteunt het gevoel van flow.

Flow

Medewerkers zullen zich minder vaak ziek melden, ze voelen zich gezien en gehoord. Ze ervaren vrijheid en verantwoordelijkheid. Ze voelen zich serieus genomen. Al die factoren bevorderen flow op het werk. Van daaruit zullen medewerkers zich vrij voelen. Vrij om op vakantie te gaan en de ruimte te nemen om na te denken over wat ze willen ná hun vakantie. En nog belangrijker met nieuwe energie weer met plezier aan de slag te gaan.

Wil jij weten of je organisatie klaar is voor de veranderende wereld? Word een flow-organisatie, lees hiervoor de serie Het grote stappenplan richting een flow-organisatie.

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *