‘Het goede gesprek’ deel 2: Hoe doe je dat? Welke vragen stel je?
Ken jij je medewerkers goed genoeg om ook op afstand en online te kunnen signaleren of het goed met ze blijft gaan?
Het is juist nu de tijd om daar extra aandacht aan te besteden! Samen met Rachel van Floooow geven we je in een serie van drie artikelen concrete inzichten en handvatten hoe je je medewerker (ook online) nog beter kunt leren kennen.
De drie thema’s
1. Wat hebben mensen nodig? Over basisbehoeften en gedrag.
2. Hoe voer je het ‘goede gesprek’? Welke vragen stel je?
3. Over kwaliteiten: welke kwaliteiten kan je medewerker juist nu inzetten?
Vandaag deel 2: Hoe voer je het ‘goede gesprek’? Welke vragen stel je?
Het ‘goede gesprek’ begint bij observeren. Let tijdens overleggen op welk gedrag de medewerker vertoont. Wat zegt hij, hoe reageert hij op zaken en op collega’s in een gesprek? Noteer wat dingen die je opvallen (zowel positief gedrag als negatief gedrag).
Dan is het tijd om te onderzoeken. In gesprek met je medewerker kun je samen verkennen wat er achter het gedrag van een medewerker zit en vooral wat iemand nodig heeft.
Welke onderzoekende vragen kun je dan stellen?
Waarden
Wat zijn de belangrijkste waarden van je medewerker? Op het werk, als partner, ouder etc.? Vraag je medewerker eens zijn top 5 op een rijtje te zetten, voor iedere rol. Verken vervolgens hoe de balans tussen die waarden nu is. Waar lukt het wel en waar niet? Wat is er nodig om hier wel meer naar te werken/leven in de huidige situatie?
Wat geeft de medeweker voldoening? Wanneer kijkt de medewerker voldaan op zijn werkdag terug? Wat is daarvoor nodig? En wat zijn triggers die hem hiervan afleiden?
Werk-/ privé-balans
Hoe gaat het thuis? Hoe beoordeelt de medewerker zijn werk-/prive balans? Is de balans nu beter of slechter nu hij thuis werkt? En hoe komt dat? Wat kan beter en hoe zou hij dat aanpakken? Wat heeft hij daarvoor nodig (aan persoonlijke ontwikkeling, van jou, van collega’s)?
Waar maakt iemand zich op dit moment het meest zorgen om en waar is iemand het meest dankbaar voor?
Wanneer je dit soort dingen samen bespreekt, zul je vast en zeker zien dat je medewerker zelf al een aantal onderwerpen benoemt die jou waren opgevallen tijdens je observatie. Ook krijg je inzicht in welke basisbehoeften iemand het meest heeft.
Wat doet iemand die bijvoorbeeld een sterke behoefte heeft aan controle en zekerheid? Welk gedrag vertoont hij om deze behoefte vervuld te krijgen? Slaat hij door in werken? Continu bereikbaar (willen) zijn? En verwacht hij dat ook van anderen?
Hoe zorgt deze medewerker dat hij ook voldoende tijd vrij maakt voor rust? Heeft hij een structuur opgetuigd die hem helpt? En dragen anderen daaraan bij? Of werken ze die structuur juist tegen? Inventariseren hoe je teamleden ieder op hun eigen manier met de situatie omgaan kan helpen om onderlinge frustraties te voorkomen en elkaar juist te versterken.
Support
Ook goed om in beeld te krijgen is: met welke collega praat de medewerker het liefst bij/wie neemt hij makkelijk in vertrouwen? Kunnen zij elkaar in deze fase extra ondersteunen?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!