Het grote stappenplan richting een flow-organisatie – deel 5: continu verbeteren

Dit artikel is het vijfde artikel uit een serie van vijf. In de afgelopen artikelen hebben we je meegenomen in de stappen die je kunt zetten om een flow-organisatie te worden. De eerste 4 artikelen gingen over:

  1. De 0-meting: onderzoeken wat de verbeterpunten zijn.
  2. Het Plan van Aanpak: oplossingen om de omstandigheden te verbeteren.
  3. Flow-programma’s: de interventies die je kunt inzetten voor meer flow in je team of organisatie.
  4. Borgen: hoe je de verandering die je hebt ingezet kunt vasthouden.

Dit laatste artikel in de serie is niet de laatste stap. Het stappenplan kun je namelijk zien als een cyclus waarin je continu zorgt voor verbetering. In de natuur en in onze maatschappij is alles continu in verandering. “Verandering is de enige constante”, wordt wel eens gezegd. En zo geldt dat ook voor het stimuleren van flow in jouw team of organisatie. Het is nooit af, je bent continu aan het verbeteren, waardoor mensen gaan bruisen van energie en talent optimaal wordt benut. De 8 flowfactoren zijn dan ook continu in beweging.

Heronderzoeken (de 1-meting)

Na ongeveer een jaar is het goed om te meten wat de plannen en de aanpak opgebracht hebben. Waarschijnlijk zijn er een aantal ontwikkelingen die ingezet zijn en doorlopen over een langere termijn, maar er zullen ook een aantal zaken aangepakt zijn en er kunnen al small-wins gerealiseerd zijn. Het is een fijne oppepper voor iedereen om dat terug te zien. Het is dan ook goed om in deze fase een 1-meting te doen. Met de 1-meting onderzoek je dus welke resultaten er behaald zijn en wat daadwerkelijk al verbeterd is.

Voor de 1-meting kun je weer de Flowscan inzetten. De Flowscan is een fijne meetmethode, waarbij je de scores van de 0-meting en de 1-meting heel inzichtelijk hebt. Je ziet in het rapport in één oogopslag wat de scores zijn op de verschillende flow factoren bij de 0-meting in vergelijking met de 1-meting. Daarna kun je weer gericht een Plan van Aanpak maken en Flow-programma’s inzetten om de omstandigheden voor meer flow verder te verbeteren.

Je kunt natuurlijk ook weer kiezen voor een speelse teamdynamiek en op basis van een van onze spelvarianten een nieuwe diagnose stellen van hoe de vlag voor flow erbij hangt.

Gebruik maken van je team(s)

Misschien heb je een werkgroep of klankbordgroep ingericht bij het gezamenlijk opstellen van een Plan van Aanpak. Het is dan prettig om deze groep medewerkers regelmatig bij elkaar te laten komen om het Plan van Aanpak bij te werken op basis van voortschrijdend inzicht en signalen die vanuit de organisatie komen.

Als je regelmatig tussentijds evalueert op wat behaald is en wat er nodig is om weer een volgende stap te zetten, dan zit je al midden in het proces van continu verbeteren. Een van onze klanten doet dit bijvoorbeeld nog regelmatig. Zo loop je nooit achter de feiten aan en maak je continu gebruik van de input van je medewerkers, daar waar de kennis en ervaring zit. De werkgroep kan dan tussentijds feedback van de verschillende afdelingen verzamelen om deze in de evaluatie in te brengen.

Samenvatting

De cirkel is rond! Je hebt met stap 5 alle stappen gezet om een flow-organisatie te worden, je acties te verankeren in je organisatie en continu te verbeteren. Misschien ben je al een flow-organisatie of misschien ben je in staat om van jouw organisatie binnen een jaar een flow-organisatie te maken. Vergeet dan niet continu bij te sturen en de behoeften te peilen. Daarmee voorkom je burn-out, bore-out, verhoog je de productiviteit en innovatie, vergroot je het leervermogen van je medewerkers en voorkom je ongewenst personeelsverloop.

Je resultaat: onderaan de streep meer winst! Succes!

Wil je zelf aan de slag met een flow-organisatie? Neem vrijblijvend contact op via halloooo@floooow.nl waar we samen met je kunnen meekijken waar je nu staat en hoe dit in jouw situatie het beste werkt!

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.