Het hybride samenwerken (verder) vormgeven

Wat gaan jullie doen? Ga je allemaal weer naar kantoor of hebben jullie het hybride werken inmiddels omarmd en een goede manier gevonden om met elkaar in flow te werken in een (deels) digitale vorm? Hoe zorgen jullie ervoor dat je elkaar echt goed kent en signalen herkent wanneer het werk iemand te veel wordt of iemand niet lekker in z’n vel zit zakelijk of privé? Hoe geven jullie nieuwe medewerkers een goede kennismaking en introductie in het team en organisatie?

Afgelopen twee jaar hebben wij gemerkt dat met een beetje creativiteit en onderzoek je heel veel bijeenkomsten en evenementen gewoon online door kunt laten gaan. En dat is maar goed ook. Bij de meeste medewerkers is de behoefte om elkaar te spreken en beter te leren kennen namelijk erg groot. En ook nieuwe medewerkers willen snel van toegevoegde waarde zijn binnen het team en hebben daarvoor wel antwoorden nodig op vragen, zoals: “Bij welke collega kan ik waarvoor terecht?”.

Organiseer een pubquiz

Start dit nieuwe jaar eens met een online event in de vorm van een spel of quiz. Een ‘Wie ben ik’ in pubquizvorm. Zo kun je elkaar (nog) beter leren kennen. Maak gebruik van Mentimeter of Kahoot of laat mensen de antwoorden in de chat geven, waar bij je er een paar leuke antwoorden uitpikt en om toelichting vraagt. We geven je alvast een aantal vragen mee die je kunt gebruiken:

 • Wat is jouw ritueel voordat je aan het werk gaat?
 • Wat doe jij het liefst in jouw pauze?
 • Wat zijn jouw drie belangrijkste werkwaarden?
 • Wat is jouw doel in het werk? Wat wil jij bereiken?
 • Welke positief opbouwende feedback is op jou van toepassing? (Wat hoor je wel eens van collega’s of leidinggevende(n) of zou je jezelf aan feedback geven?

Antwoord in 1 zin:

 • Wat is een typische uitspraak voor jou, die je maakt wanneer je je thuis voelt in de omgeving/vertrouwd bent in de situatie?
  Uitspraak in 1 zin:
 • Wat is jouw grootste (werk)blunder ooit?

Wanneer je alle antwoorden terug hebt gekregen, kun je de pubquiz het makkelijkst maken als je overzicht hebt. Zet in een Excelsheet alle vragen horizontaal in de eerste regel en zet in de eerste kolom alle namen van je collega’s onder elkaar. Je kunt nu in elke cel de antwoorden typen. Kies de leukste en meest opvallende antwoorden voor de quiz, maar zorg ervoor dat iedereen voldoende de revue passeert. Ook overeenkomsten kun je gebruiken in de quiz. Bijvoorbeeld door een vraag in de pubquiz te zetten hoeveel procent van de teamleden de waarde samenwerken hebben benoemd in hun antwoord over werkwaarden. Of hoeveel teamleden in hun pauze een wandelingetje gaan maken.

Zoek naar verdieping

Na deze pubquiz kun je, eventueel op een ander moment, nog de verdieping zoeken en met elkaar onderzoeken wat de voorkeuren zijn voor de nieuwe inrichting van het werk en welke oplossingen de teamleden hebben voor optimaal samenwerken bij hybride werken. Vragen die je hiervoor zou kunnen gebruiken zijn:

 • Hoe kunnen we in het hybride werken meer werken naar onze waarden?
 • Wat heb je van elkaar nodig om talent optimaal te benutten?
 • Op welke momenten en waar (online of offline) kun je feedback het beste organiseren?
 • Wat is er (nog) nodig om binnen het team de meest optimale veiligheid en vertrouwen te creëren?
 • Welke ingesleten patronen en overtuigingen kennen jullie binnen het team en hoe kunnen deze doorbroken worden?

Gebruik eventueel het Floooow-canvas om een plan van aanpak te maken voor meer flow in het hybride werken. Je vindt het Floooow-canvas hier.

Als leidinggevende ben je de verbindende schakel. In ons volgende artikel “Leiderschap in het hybride werken” lees je meer over hoe je kunt loslaten op de verantwoorde manier.

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.