Hoe ga je als manager met een gerust gevoel op vakantie?

HOE GA JE ALS MANAGER MET EEN GERUST GEVOEL OP VAKANTIE?

En dan is het… vakantie! Als directeur, manager of leidinggevende heb je met jouw team hard gewerkt aan het leveren van mooie prestaties, producten of diensten. Na al dat harde werken is het nu ook tijd voor jou als leidinggevende om even op adem te komen. Even niet meer met werk bezig te zijn, de tijd voor jezelf te nemen. Of juist met je gezin of vrienden leuke en ontspannen dingen doen. Lekker ontfocussen om bewust aanwezig te zijn bij andere dingen die je aandacht vragen. Even niet met werk bezig zijn is erg belangrijk om lichaam en geest gezond te houden.

Transformationeel leiderschap: Vertrouwen in elkaar

Maar kun je dat ook? Je werk loslaten en erop vertrouwen dat je team alles oppakt en door pakt? Durf je te vertrouwen op zelfsturing binnen je teams en organisatie? Hoe lekker zou dat zijn als je écht ontspannen in je strandstoel kunt liggen of een terrasje kunt pakken in Florence, wetende dat je collega’s de organisatie volop draaiende houden?

Bij organisaties die flow willen bevorderen richten wij ons op transformationeel leiderschap. Transformationeel leiderschap is een andere manier van leidinggeven: het is leiderschap gebaseerd op basis van vertrouwen en het geven van ruimte aan medewerkers. Dit type leiderschap past heel goed bij het positief beïnvloeden van flow in je organisatie. Wil je meer weten over transformationeel leiderschap, lees dan het artikel Hoe draagt flow bij aan een zelfsturende organisatie?

In dit artikel vertellen we jou – als manager of leidinggevende – graag hoe het geven van vertrouwen, ruimte en verantwoordelijk aan je medewerkers jou helpt om zelf optimaal te kunnen genieten van je vakantie.

Meer autonomie voor medewerkers is meer vakantie voor jou!

De vakantie staat voor de deur. Tijdens jouw afwezigheid wil je dat een aantal doelen overeind blijven staan en behaald worden. Een goed moment om die doelen met je medewerkers door te nemen. Gun je medewerkers in dit proces de gelegenheid om mee te beslissen moeten worden en spreek met ze af welke verantwoordelijkheid zij op zich nemen tijdens jouw afwezigheid. Wanneer je je medewerkers de ruimte geeft om op hun eigen manier invulling te geven aan dit proces, vergroot dat bij hen hun verantwoordelijkheidsgevoel.

Medewerkers zullen floreren bij meer autonomie. Erop vertrouwen dat zij het werk voldoende zullen oppakken geeft jou de ruimte om je werk los te kunnen laten. Zo kun je zelf ook vol aandacht genieten van je welverdiende vakantie.

Bekijk ook: Flowfactor – autonomie en verantwoordelijkheid

Gun medewerkers het vertrouwen en een veilige werkomgeving

Het klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, dat loslaten. Want wat als een medewerker nou een verkeerde beslissing nemen? Of een fout maakt?

In een veilige omgeving mogen er fouten worden gemaakt. Fouten maken overkomt ons allemaal, ook jou. En ook als jij er wel bent. Vertrouw op je team. Het plan van aanpak die je met je medewerkers hebt besproken is helder. Je hebt met elkaar duidelijke afspraken gemaakt. Je kent hun bekwaamheid, professionaliteit en kennis. Geef ze het vertrouwen en de ruimte om hun werk te doen. Juist dat vertrouwen én die veiligheid bevordert verbondenheid en verbondenheid vergroot het gevoel van autonomie en flow.

Verbondenheid leidt tot verantwoordelijkheid

Medewerkers voelen zich gezien en gehoord. Ze voelen zich serieus genomen. Ze ervaren heel veel v’s: vertrouwen, vrijheid, veiligheid, verantwoordelijkheid. Allemaal factoren die flow bevorderen op het werk. Het geeft jou als directeur, manager of leidinggevende bovendien ook de ruimte om vrij te zijn en vrij te voelen tijdens je vakantie. Als je fris, fruitig en gemotiveerd terugkomt in een organisatie waar je medewerkers ondertussen mooie prestaties hebben geleverd, stap je meteen vol trots en goede moed weer in. Teamwork makes the dream work.

Kun jij nu rustig achterover leunen in je strandstoel?

Als het antwoord “ja” is, dan heb je het goed voor elkaar met je team. Merk je bij jezelf dat je het toch nog lastig vindt? Dan geeft dit artikel over Transformationeel Leiderschap en het artikel over Wat is een Flow-organisatie je nieuwe inzichten hoe je je als manager of leidinggevende jouw team en organisatie zo kunt inrichten dat medewerkers meer flow gaan ervaren.

Lees de laatste artikelen:

Roel Welsing Directeur Apenheul
1 JAAR FLOOOOW- “DIT BEDRIJF ZOALS HET NU IS, PAST PRECIES BIJ WIE IK BEN!”
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.