Hoe motiveer je je medewerkers?

HOE MOTIVEER JE JE MEDEWERKERS?

Volgens Daniel Pink, schrijver van het boek Drivede verrassende waarheid over wat ons motiveert, zijn er drie elementen voor motivatie: autonomie, zingeving en meesterschap.  Elementen die een duidelijke overlap hebben met het concept flow. In deze blog licht ik deze elementen toe volgens het flowconcept en krijg je inzicht in hoe flow kan bijdragen aan het motiveren van je medewerkers.

Autonomie

Geef je medewerkers autonomie: de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze hun werk willen invullen. Autonomie is een belangrijke randvoorwaarde voor het ervaren van flow. In een tijdperk waarin we steeds meer overgaan op zelfsturing lijkt dat vaak wat makkelijker gezegd dan werkelijk gedaan. Bekijk hiervoor ook het artikel Hoe draagt flow bij aan een zelfsturende organisatie?

Zelfsturing is niet simpelweg de controle loslaten. Maak maar eens een stevige vuist. Krampachtig voelt dat hè? Dat is controle ook. Krampachtig. En laat nu je vuist eens los, met je handpalm naar beneden. Als je dan iets plotseling loslaat wat net vast zat in jouw benauwde vuist laat je iets vallen. Dat is nou ook weer niet de bedoeling. Terug naar je vuist. En laat deze nu eens los met je handpalm naar boven. Dat is de manier waarop je controle loslaat als je autonomie geeft. Je support je medewerkers. Je bent er voor ze in de mate die zij zelf nodig achten. De mate van behoefte aan autonomie kan namelijk heel divers zijn onder je medewerkers. Door te vragen en echt te luisteren naar hun behoeften kun je ze de ruimte en het vertrouwen geven en ze inspireren.

Zingeving

Inspireren en richting geven is belangrijk. Zorg dat je een inspirerende en heldere visie hebt en duidelijke teamwaarden en deze ook uitdraagt. Waar wil de organisatie naartoe? Waar wil je met het team naartoe? Een belangrijke vraag die daaraan voorafgaat is: “Wat doet ertoe?” Mensen raken gemotiveerd als ze toegevoegde waarde kunnen leveren. Inspireren betekent niet dat je de visie voor je team geheel zelf hoeft te bedenken. Bewaak de grote lijn. Zorg ervoor dat de afdelingsvisie in lijn ligt met de organisatievisie en betrek je team bij het formuleren van een passende visie. Het grote voordeel is dat die betrokkenheid er ook voor zorgt dat ze die visie ook willen realiseren. En grote kans dat de visie ook past bij hun persoonlijke normen en waarden. Wanneer de normen en waarden van de medewerkers overeenkomen met de visie zullen ze ook beter in staat zijn om autonoom te handelen en de juiste keuzes te maken. Bovendien zullen medewerkers die hun werk kunnen vormgeven naar hun waarden zullen ze vaker een gevoel van betekenis en zingeving ervaren.

Lees ook: Why, de basis van een flow-organisatie

Meesterschap

Als je je medewerkers autonomie geeft, vertrouw dan ook op hun vakmanschap en gun ze hun eigen ontwikkelproces. Accepteer dat ze fouten zullen maken en zie hoe ze ervan leren. Begeleid ze hierbij, wanneer ze hier behoefte aan hebben. Ieder mens heeft de wens om iets goed te kunnen en daarmee bij te kunnen dragen. Ontdek samen met je medewerkers wat hun unieke talenten zijn en ondersteun ze bij hun ontwikkelproces. Moedig ze aan om uit hun comfortzone te komen en nog beter te worden. Om meesterschap te bereiken is oefening nodig. De uitdagingen waar je medewerkers voor staam moeten in balans komen met hun vaardigheden. Dat kost tijd. Gun ze die tijd en geef ze regelmatig complimenten. Erkenning en waardering is een belangrijke factor voor flow.

Meesterschap

Wil jij met een gemotiveerd team werken aan jullie doelen en wil je weten hoe flow jouw team en organisatie daarbij kan helpen? Ga aan de slag met flow met de serie Het grote stappenplan richting een flow-organisatie

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *