Hoe optimaliseer je je focus en concentratie op je werk?

Wat zouden we zijn zonder onze smartphone? Het apparaat dat ons met de hele wereld verbindt, het nieuws van over de hele wereld ontzettend dichtbij haalt, je in contact houdt met je bekende en minder bekende relaties, je continu inzicht biedt in je diverse mailboxen van je werk, de sportclub of privé en je blijft vertellen wat je favoriete sporter, zangeres of filmster nu weer heeft gepresenteerd of gedaan. Je hebt het bijna niet meer door: we staan de hele dag aan en we zijn continu online. Zelfs voor het slapengaan stellen we onze wekker in. Op onze smartphone natuurlijk. Wat doen al die prikkels met onze focus en concentratie?

Hoe gaan we om met zoveel informatie?

Doordat we de hele dag aan staan komt er van alle kanten heel veel informatie op ons af. Niet alleen online, ook offline. Zoals het goedbedoelde gesprek met je collega aan je bureautafel. Soms over werk gerelateerde zaken, soms over privékwesties. Maar hoe scheiden we in alle informatiehectiek nog het kaf van het koren? Wat is daadwerkelijk relevant in het moment en op de plek waar je bent en met welke informatie moet je echt iets gaan doen? Voor het goed kunnen ordenen en verwerken van alle informatie hebben we een flinke dosis focus en concentratie nodig. Maar zijn we met alle prikkels die op ons afkomen in deze prestatiemaatschappij en digitale samenleving daar nog wel tot toe in staat?

Verkeren we in een toestand van psychische entropie?

Als het ons lukt niet om te focussen, te concentreren en te ordenen, dan verkeren we volgens Mihaly Csikszentmihalyi, grondlegger van de positieve psychologie en het concept flow, in een toestand van psychische entropie. “Deze toestand wordt gekenmerkt door innerlijke wanorde, negatieve emoties of het onvermogen om doelbewust te handelen.”, aldus Csikszenmihalyi. Je “mind” staat door gebrek aan focus en concentratie dus haaks op flow. En een flowervaring ligt dan ook ver buiten je bereik.

De kunst van bewustwording

De kunst is dus om je bewust te worden van alle prikkels. Je bewust te worden waar die prikkels vandaan komen. Als je dat weet, leer je je steeds beter voor die prikkels af te sluiten. Daardoor kun je veel meer in het hier en nu zijn. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar zodra je er werkelijk bij stilstaat, zal je echt gaan ervaren wat er op dit moment aanwezig is in je omgeving. En ervaar je ook wat aanwezig is in jezelf, aan gedachten, gevoelens en andere sensaties.

Lees ook: Hoe kun je een burn-out voorkomen bij millennials in je organisatie?

Focus en concentratie ontstaat van binnenuit

Om bewust te worden van jezelf is het belangrijk dat je je ook bewust bent van alle prikkels in de prestatiegerichte maatschappij en digitale samenleving. Zodra je een manier vindt om die prikkels buiten jezelf te laten, kun je je focus en concentratie richten op je innerlijke zelf. Van binnenuit kun je in een staat van diepe concentratie komen die je helpt om jouw bewustzijn te ordenen. Zorgen en frustraties in jezelf maken plaats voor een gevoel van controle op de situatie. Vanuit je diepste geordende zelf merk je ineens dat je alles aankunt.

Handige tips voor focus en concentratie

Een bijna vanzelfsprekende tip die je helpen kan bij het creëren van meer focus en concentratie vanuit jezelf: zorg voor zo min mogelijk afleiding en prikkels:

  • Sluit je telefoon, social media en mails voor een bepaalde tijd volledig af. Hier zijn handige apps voor (meer hierover in een volgend blog) of zet op je telefoon simpelweg alle push-berichten uit. Bepaal dus zelf wanneer jíj tijd hebt voor andermans berichten.
  • Maak inherent aan de vorige tip aan je omgeving duidelijk waar ze je wel of niet voor kunnen storen. Met name in een voor jou belangrijke periode – bv. een deadline –  is het goed om aan te geven dat je een bepaalde periode van je werkdag de tijd en rust nodig hebt, om je optimaal te kunnen focussen en concentreren. De meeste collega’s zullen je wel begrijpen en zelfs je duidelijke communicatie hierover waarderen.
  • Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die jou op dit moment niet de informatie geven die je zoekt. Het geeft minder afleiding en je inbox bestaat bovendien uit zaken die meer prioriteit hebben.
  • Wat verder kan helpen is eventueel muziek op te zetten die je doorgaans helpt om rust om je heen te creëren of in een soort van trance te komen.

De uitdaging: Op zoek naar jouw afleiding

Het vergt een investering in jezelf om zoek te gaan naar jouw focus en concentratie. Of eigenlijk: op zoek te gaan naar alles wat jou afleidt waardoor je weinig tot geen focus en concentratie ervaart. Waardoor ben jij steeds afgeleid? Die vraag leggen we nu eerst bij jou neer.

Wil je aan de slag met het worden van een flow-organisatie? Lees dan de serie Het grote stappenplan richting een flow-organisatie.

Wil je aan de slag met het worden van een flow-organisatie? Lees dan de serie Het grote stappenplan richting een flow-organisatie.

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *