Hoe voorkom je burn-out bij medewerkers in jouw organisatie?

HOE VOORKOM JE BURN-OUT BIJ MEDEWERKERS IN JOUW ORGANISATIE?

Veel organisaties in Nederland hebben te maken met medewerkers die kampen met een burn-out of burn-out klachten. Gemiddeld in Nederland zijn dat ruim 1 miljoen (!) mensen, omgerekend bijna 1 op de 6 werkenden. Daarmee is burn-out met afstand beroepsziekte nummer één.

Burn-out: Beroepsziekte nummer één

Als het om burn-out (klachten) gaat liegen de cijfers er niet om:

  • 15 procent van de medewerkers meldt jaarlijks burn-outklachten
  • Dat zijn 1 op de 6 medewerkers
  • 1 op 5 millennials (medewerkers tussen 20 en 39 jaar) ervaart burn-out klachten
  • 1 op 3 studenten (!!) ervaart burn-out klachten
  • 5 procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten
  • Een fikse burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim
  • De jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro (en zelfs 2,4 miljard euro als je reïntergratie-trajecten, vervangend personeel enz. meeberekend). Lees hier meer over in ons blog ‘Wat kost een burn-out voor een organisatie?’

Wat doet een burn-out met je medewerker?

Uiteraard is een burn-out ontzettend vervelend voor de medewerker zelf. Op het moment dat het de medewerker overkomt, gaat het kaarsje langzaam uit. Voor sommigen die zelf dan nog doorgaan, knallen in een verduisterd moment vol op de figuurlijke muur. De beroepsziekte hakt er bij de een geestelijk in, bij de andere lichamelijk en bij weer een ander zelfs allebei.

Je kunt je voorstellen dat het herstel dan ook veel tijd kan vergen – gemiddeld dus zo’n 242 dagen (zie boven) – om de ‘brandwonden’ te helen. En lukt dat eenmaal dan start de verdere zoektocht naar een manier om een veilig vlammetje aan te wakkeren en weer gedreven aan de slag te gaan. Uiteraard met het werk dat je enorm leuk vindt om te doen, waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Zo’n vlammetje moet wel vanaf dat moment fungeren als waakvlam, die op de juiste manier brandt en een goede balans heeft gevonden tussen privé en werk.

Hoe helpt flow om burn-out te voorkomen?

Als werkgever kun je burn-out voor zijn door flow te bevorderen in organisaties én bij medewerkers. Daar zijn wij van overtuigd. Onderzoek wijst uit dat medewerkers die flow ervaren minder vaak ziek zijn, productiever en creatiever zijn en meer klant- en oplossingsgericht handelen. Bovendien zorgt flow er ook voor dat het leervermogen van medewerkers wordt gestimuleerd en vergroot en talent nog meer wordt ontwikkeld en benut. Je organisatie wordt daardoor niet alleen productiever, creatiever en innovatiever, maar ook een “best place to work”, waarmee je aantrekkelijk blijft voor het (nieuwe) personeel en je koploper kunt zijn in een continu veranderende maatschappij.

Lees ook: Flow is dé manier voor employer branding

Investeren in talent en gezondheid

Investeren in talent en gezondheid is niet alleen goed voor je medewerkers: het is natuurlijk ook goed voor jouw organisatie. Het is altijd een goed moment om te investeren in je medewerkers. In goede en in minder goede tijden. Door te investeren in een duurzame werkomgeving en duurzame werkomstandigheden, te investering in meer flow, kan je personeel optimaal presteren. En die prestatie levert op allerlei fronten winst op voor jouw organisatie. Zowel aan de kostenkant (minder verzuim, minder ongewenst verloop, enz.), als de kant van de opbrengsten (betere prestaties, meer productiviteit, snelle innovatieve ontwikkelingen, creatieve oplossingen enz.) zul je positieve ontwikkelingen ervaren.

Inspelen op een wereld die continu verandert

Kijken we naar de wereld met de continu veranderende economieën, toenemende globalisering en toenemende werkdruk door ontgroening en vergrijzing, dan is de urgentie geboden om die investering in jezelf en jouw medewerkers nu te doen. Je wilt als organisatie immers koploper zijn en blijven in de markt en continu kunnen inspelen op alle veranderingen met een goede kwalitatieve productiviteit, creativiteit, innovatie en klantgerichtheid. Daar heb je goede, gezonde en getalenteerde medewerkers voor nodig. Om een belangrijke slag te kunnen slaan in de “war for talent” moet je als organisatie aantrekkelijk voor hen zijn en blijven. Voor de meeste talenten is salaris niet de belangrijkste drijfveer. Een werkgever met ruimte voor autonomie, een gezonde werkdruk (juiste balans tussen uitdagingen en vaardigheden) en de nodige veiligheid is vaak velen malen belangrijker. Een organisatie die inzet op flow, is zo’n aantrekkelijke werkgever.

Lees ook: De 3 grootste missers in het Werving- en Selectieproces

Direct aan de slag met flow

Wil je weten of jouw organisatie klaar is voor die toekomst? Wil jij weten of flow wordt ervaren in jouw organisatie en bij jouw medewerkers? Wordt het tijd om burn-out in jouw organisatie definitief naar het verleden te verbannen? Met Flowtet, het Flow Your Mind-teamspel, onze Flow inspiratiesessie en het Flow-teamspel hebben we een aantal workshops in huis die je organisatie helpen ontdekken hoe flow-proof jouw organisatie is.

Alles weten over het realiseren van een flow-organisatie? Lees de serie Het grote stappenplan richting een flow-organisatie

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.