Interview met Rick Pastoor van Blendle: iedereen heeft de vrijheid om te werken waar en wanneer hij wil

Flow kun je niet zomaar “aan” zetten, maar je kunt wel de juiste omstandigheden creëren om vaker flow op en in het werk te ervaren, blijkt uit mijn onderzoek. Zowel de organisatie als de medewerker hebben daar invloed op.
Onlangs las ik het boek ‘Grip’ van Rick Pastoor. Rick Pastoor is Head of Product bij Blendle, de wel bekende digitale nieuwskiosk die online artikelen uit tijdschriften en kranten verkoopt. Het boek ‘Grip’ geeft goed inzicht in hoe je kunt omgaan met de flowfactor het stellen van ‘heldere doelen’, één van de acht beïnvloedbare factoren om flow te bevorderen. Het stellen van doelen en het plannen van je werkweken om die doelen ook te realiseren komt in dit boek uitgebreid en met praktische tips aan bod. Het helpt je bij het scherp stellen van je doelen, uitstelgedrag te voorkomen en quick wins te realiseren. En dat zorg weer voor een oppepper, positieve energie en erkenning en waardering. Een goed gevoel en meer flow!
Sinds ik dit boek heb gelezen, raad ik het boek iedereen aan. Bijvoorbeeld in mijn presentaties, lezingen of workshops. Ondertussen ben ik zelfs wel nieuwsgierig geworden hoe het zit met de flow van Rick Pastoor zelf. En hoe zit dat eigenlijk met zijn doelen en flow binnen Blendle?
FLOW BIJ BLENDLE
Mijn nieuwsgierigheid leidde tot het sturen van een mail met deze en andere vragen, die Rick op zijn beurt weer openhartig beantwoordde. Zo begon ik met de vraag of er binnen Blendle en zijn team flow ervaren wordt. En zo ja, waaraan merkt hij dat?
Rick: “Binnen Blendle doen we best veel aan het bewaken van flow. Voor mijn team, dus de developers, houden we bijvoorbeeld rekening met werktijden en ook met het lawaai op kantoor. Maar ook door scrum in te zetten en met heldere sprintdoelen te werken beantwoorden we aan de autonomie van de engineers.”
FOCUS EN CONCENTRATIE
Rachel: “Hoe kunnen de medewerkers van Blendle/jouw team de omstandigheden creëren die bij hun behoefte past om zich te kunnen focussen en concentreren?”
Rick: “We hebben de headphone-rule: een medewerker die zijn koptelefoon draagt, mag niet gestoord worden. Behalve die regel heeft iedereen de vrijheid om te werken waar en wanneer je maar wilt. Voor focustaken thuis beginnen is bij ons erg populair.”
BALANS TUSSEN UITDAGINGEN EN VAARDIGHEDEN
Rachel: “Hoe zorg je ervoor dat het talent van de medewerkers optimaal wordt benut en de uitdagingen en vaardigheden in balans blijft?”
Rick: “Iedereen binnen Blendle heeft een wekelijkse 1 op 1 met zijn of haar teamlead. Deze lead heeft als verantwoordelijkheid om te zorgen voor voldoende ‘stretch’.
Wij werken tevens met een zogenaamde ‘rubric’ (een beoordelingsschaal met wat goed gaat en beter kan) per rol, waarin je kunt zien wat groei-elementen zijn. En de teams doen elke sprint een retrospective, waarin het element stress ook eigenlijk altijd aan bod komt – als graadmeter. (Een retrospective is een onderdeel van de scrummethode waarin het team reflecteert op het teamproces, de werkwijze en de onderlinge relaties.)”.
HELDERE DOELEN
Rachel: “Hoe worden organisatiedoelen bij Blendle doorgezet naar alle geledingen binnen de organisatie en wordt er ook een koppeling gemaakt tussen de organisatiedoelen en persoonlijke doelen van medewerkers? Hoe pas je je eigen praktische tips uit je boek Grip toe?”
Rick: “Ik coach mijn teamleden actief op hun eigen ‘systeem’. Ik werk met het MT aan heldere KPI’s en doelen per team en zorg samen met hen voor een structuur van terugblikken en plannen in alle teams. Verder ben ik actief betrokken bij de details van de teams en help graag met het vieren van de successen. We hebben om de week een demo waarin het productteam laat zien waaraan ze hebben gewerkt en om de week een ‘all hands’ met voortgang van het hele bedrijf.”
KERNWAARDEN
Rachel: “Welke kernwaarden heeft Blendle? En op welke wijze spelen deze kernwaarden een rol in de dagelijkse werkpraktijk?”
Rick: “Die hebben we eigenlijk niet zo scherp, als in, ze zijn een beetje in flux. We zijn er wel mee bezig en dat is ook een ding waar de komende tijd een gevolg aan gegeven wordt.”
VEILIGE WERKOMGEVING
Rachel: “Welke tips zou je andere organisaties meegeven om een veilige omgeving te creëren waar medewerkers zichzelf kunnen zijn? Welke tip wordt het meest toegepast binnen Blendle/jouw team en waarom?”
Rick: “Het is een beetje een open deur, maar dat begint bij transparant zijn over je eigen struggles en fouten. Tijd maken is key. We huren geregeld een coach in voor het MT, want anders schieten juist die gesprekken die gaan over de ‘onderstroom’ erbij in. De teams doen dit op hun eigen manier met de eerdergenoemde retrospective bij elke sprint.”
HUMOR EN RELATIVERING
Rachel: “Welke rol speelt humor en relativeren binnen Blendle/jouw team?”
Rick: “De cultuur van Blendle is knettergek. Dat werkt in alles door en helpt inderdaad relativeren. Overal worden grapjes over gemaakt en die kunnen ook best wel scherp zijn, haha. We doen alles net een beetje anders en dat zie je van ons kantoor tot aan onze dagelijkse nieuwsbrief.”
TOT SLOT
Rachel: “Aan welke in dit interview besproken factoren gaat Blendle/ga jij de komende maanden extra aandacht geven en waarom?”
Rick: “Ik realiseer me opnieuw dat de oefening die ik al deed om de kernwaarden scherp te krijgen belangrijk is. Daar ga ik snel vervolg aan geven.”
OVER BLENDLE
Blendle werd in 2014 opgericht door Alexander Klöpping (ook bekend van De Wereld Draait Door) en Marten Blankesteijn. Inmiddels staat Blende alweer 5 jaar. Onlangs kondigde het bedrijf aan dat het verdienmodel op de schop ging. In plaats van het kopen van losse artikelen, kan nu tegen een laag tarief een abonnement worden afgesloten die toegang geeft tot een artikelen van diverse kranten en tijdschriften.
Lees ook de interviews met:
- Olympisch Kampioen Bas van de Goor: “Chaotisch is ook flexibel!”
- Schrijfster en uitgever Nanda Roep: “Ambitieus tegen wil en dank!”
- Project Rembrandt-schilder Nard Kwast: “Ik had dit nog veel beter kunnen doen!”
Foto: Merlijn Doomernik