Kosten door werkstress en burn-out lopen op tot bijna 4,5 miljard euro

Werkstress en burn-out

Geen enkele organisatie zit erop te wachten: een zieke collega. Niet leuk voor de medewerker, niet leuk voor directe collega’s en evenmin leuk voor de organisatie. Toch zien steeds meer organisaties het langdurig verzuim door werkgerelateerde psychische klachten toenemen. Werkstress en burn-out(klachten) worden genoemd als de belangrijkste oorzaken. Dat blijkt uit de Arbobalans 2018 die TNO eerder dit jaar publiceerde.

Hoge werkdruk en gebrek aan autonomie

Uit dit tweejaarlijks onderzoek blijkt dat een kwart van alle verzuimdagen verband houdt met psychische klachten, overspannenheid en burn-out. De toename van hoge taakeisen zoals veel werk moeten doen of het werk snel af moeten hebben, wordt gezien als belangrijke oorzaak. TNO constateert eveneens dat dergelijke klachten worden ervaren door een gebrek aan autonomie.

Werkgerelateerd verzuim kosten organisaties miljarden

Opvallend gegeven is dat vaste krachten in organisaties vaker last hebben van burn-outklachten dan flexibele krachten. Zeer zorgelijk voor organisaties, want deze groep medewerkers staat altijd op de loonlijst. Zodra deze groep mensen daadwerkelijk verzuimt zijn ze gemiddeld 50 dagen inactief. Hun inactiviteit, gebrek aan (vervangend) productiviteit, herstel enzovoorts vertaalt zich in een hoge kostenpost voor de organisatie. Al het werkgerelateerd verzuim kost organisaties volgens TNO bijna 9 miljard euro. Een kleine € 4,5 miljard van die kosten komen voort uit werkgerelateerde psychische klachten zoals werkstress en burn-out. We hebben hier dus echt over miljarden euro’s!

Lees ook: Onjuiste werk-privébalans leidt tot meer stress en burn-out

Organisaties nemen weinig maatregelen

Bijna zes op de tien medewerkers durft steeds vaker aan te geven dat de werkdruk hen teveel wordt. Bijna 50% van de organisaties geeft op hun beurt aan dat ze de toename van werkstress en burn-outklachten zien als het belangrijkste risico. Echte maatregelen blijven uit, zo stelt TNO. Zowel het percentage dat inziet dat risico’s toenemen als ook het gebrek aan maatregelen, is zorgelijk. Het volledige onderzoek van TNO lees je hier.

Voorkomen is beter en goedkoper dan genezen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: voorkomen is beter (en goedkoper) dan genezen. Flow helpt om klachten als burn-out en (hoge) werkdruk/stress te voorkomen. Medewerkers die flow ervaren werken productiever, innovatiever en creatiever. Bovendien houden ze nog goede energie over na het werk en zijn ze minder vaak ziek. Deze energieke medewerkers zijn goud waard voor een organisatie. Ze kunnen in evenveel vlieguren zonder hoge werkstress productief werk leveren.

Lees ook: Wat kost een burn-out jouw organisatie?

Van burn-out naar flow!

Het is tijd om hoge werkstress en burn-out in jouw organisatie aan te pakken. Waar zitten de knelpunten waarop jezelf of je medewerkers vastlopen? Hoe kun je met elkaar het werk dusdanig organiseren dat er goede resultaten worden behaald zonder een hoge werkdruk te ervaren? Wat heb je van elkaar nodig om flow te kunnen ervaren? Deze belangrijke vragen zijn de basis om een flow-organisatie te ontwikkelen. Dit zorgt voor:

  • Minder ziekteverzuim
  • Innovatievere organisatie
  • Vitalere medewerkers
  • Betere resultaten

Wil je de eerste stappen zetten richting een flow-organisatie? Lees dan het artikel Aan de slag met flow, dit zijn de eerste stappen die jij kunt zetten.

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *