Leiderschap bij hybride werken

Welk leiderschap past het beste bij hybride werken? En wat vraagt dat van jou als leidinggevende? In dit artikel nemen we je mee in wat je kunt doen om je leiderschapsstijl aan te passen naar wat nodig is om je medewerkers gemotiveerd te houden en een goede werk-/privébalans te houden.

Nieuwe manier van werken, nieuwe afspraken

Voor veel organisaties is hybride werken een nieuwe manier van werken. En bij een nieuwe manier van werken gaat de structuur eerst vaak over de kop. Dan brengt eerst wat chaos en onzekerheid met zich mee, zoals bij de meeste veranderingen binnen organisaties.

Zorg daarom snel voor een goede en nieuwe structuur die past bij jullie gedeelde ambitie. In het artikel over de eerste stappen die je kunt zetten om aan de slag te gaan met flow, schreven we al over het belang van een gedeelde ambitie en het hebben van gedeelde waarden. Dit geldt ook voor het hybride werken.

Met je team in hybride vorm gaan werken is feitelijk niet anders dan een zelfsturend team ontwikkelen. Misschien heb je het afgelopen jaar wel gemerkt dat je team meer zelfsturing aankan dan je vooraf had gedacht en heb je de smaak te pakken gekregen. Dan is het nu tijd om door te pakken. Denk dan niet dat als bij het woord zelfsturing er helemaal geen sturing meer nodig is, want een team heeft wel degelijk input en kaders van jou nodig. Je wilt immers ook goede output, goede resultaten met elkaar behalen en successen met elkaar kunnen vieren.

Geef je team duidelijke opdrachten mee: welke resultaten verwacht je? Wanneer verwacht je die en op welke momenten wil je tussentijds bijgepraat worden en evalueren? Knip grote projecten op in korte projectonderdelen en blik elk projectonderdeel met elkaar terug. Wat is afgerond, wat vraagt bijstelling en wat betekent dat voor de planning van de volgende projectonderdelen? Eventuele valkuilen en problemen kunnen dan tussentijds aangepakt worden. Dit geeft de medewerker weer inzicht en ruimte om door te kunnen gaan en jij als leidinggevende houdt grip en overzicht op de totaalplanning.

Lees ook: De effecten van hybride werken

Ruimte en vertrouwen geven

Jouw rol als leider is bij het hybride werken is je medewerkers inspireren, waarbij ze de ruimte en het vertrouwen krijgen om hun werkzaamheden naar eigen inzicht in te richten. We noemen dit ook wel transformationeel leiderschap. Je motiveert je medewerkers het beste uit zichzelf te halen, uit hun comfortzone te komen en zich te ontwikkelen, zodat ze met zelfvertrouwen nieuwe uitdagingen aangaan.

Als transformationeel leider zorg je voor een gevoel van veiligheid binnen het team en in de verbinding tussen verschillende teams. Fouten worden niet weggemoffeld, maar besproken, zodat teamleden van elkaars fouten kunnen leren en elkaar kunnen ondersteunen bij het creëren van oplossingen. Vertrouwen en ruimte geven ligt aan de basis van het gevoel van veiligheid. Probeer geen advies te geven of de tussentijdse resultaten te beoordelen. Gun eenieder zijn of haar eigen ontwikkelproces en laat ze hun eigen oplossingsrichtingen bedenken en keuzes maken. Geef ze onvoorwaardelijke liefde, steun en begeleiding wanneer ze dat nodig hebben. Dit is maatwerk, dus zorg dat je je medewerkers goed kent en weet wat hun behoeften zijn.

Misschien heb je wel eens gehoord van het concept holding space. We hebben de 8 tips van Heather Plett aangevuld met onze eigen Floooow inzichten en deze voor je op een rij gezet:

  1. Geef anderen ruimte om te vertrouwen op hun eigen intuïtie en wijsheid: ze hebben vaak meer kennis in zich dan ze zelf beseffen. Ze moeten alleen nog leren ervaren hoe ze daarop kunnen vertrouwen.
  2. Geef anderen niet meer informatie dan ze kunnen verwerken: de een verwerkt informatie sneller dan de ander en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ken je medewerkers. Weet wat hun leerstijl is en geef ze de informatie op de manier die bij hen zelf past en op het tempo dat ze aankunnen.
  3. Pak ze hun kracht niet af: Laat ze zelf beslissingen nemen en laat ze doen waar ze goed in zijn. Focus je op het talent dat ze hebben en laat ze daarin groeien en anderen helpen. Wanneer je je focust op het ontwikkelen vaardigheden waar hun kracht niet ligt, zullen ze zich nutteloos en incompetent voelen.
  4. Laat je eigen ego erbuiten: Het draait om je medewerkers en hun succes en niet om jou en jouw succes. Complimenten voor de resultaten die bereikt zijn behoren hen toe. De verandering naar zelfsturing begint bij jou en jouw gedrag.
  5. Zorg dat mensen zich veilig genoeg voelen om fouten te maken: Leren en ontwikkelen gebeurt met vallen en weer opstaan. Zorg dat je medewerkers weten dat fouten maken mag, als ze er maar van leren en laat ze het zelf ook oplossen. Laat ze merken dat je achter ze staat en dat je in ze gelooft.
  6. Wees nederig en bedachtzaam met leidinggeven: Weet wanneer je kunt of moet ingrijpen en ook wanneer je daar terughoudend in moet zijn. Leer je medewerkers aanvoelen. Dat kan alleen als je ze echt goed kent. Besteed daar tijd aan.
  7. Geef mensen ruimte om kwetsbaar te zijn: Net als jij ervaren je medewerkers verschillende emoties en hebben ze hun eigen angsten en negatieve ervaringen. Laat je medewerkers merken dat die angsten, emoties en ervaringen er ook bij horen en dat daar ook over gesproken kan worden. Dit doe je door zelf ook kwetsbaar te zijn, eerlijk te zijn over wat jou dwars zit en wat dat doet met jou.
  8. Respecteer het als iemand een ander besluit neemt: het is jouw rol om je medewerkers te begeleiden in hun ontwikkeling, ze te coachen en waar nodig hierin te faciliteren. Accepteer de keuzes die ze maken vanuit hun eigen visie, waarden, normen en behoeften. Laat de controle los, ervaar en accepteer de verschillen en leer van elkaar.

Begin bij jezelf

Een transformationeel leider durft dus vooral ook naar zichzelf te kijken en beseft dat de verandering naar hybride werken (en dus meer zelfsturing) vooral uit zichzelf komt. Als leidinggevende moet je namelijk regelmatig een stapje opzijzetten en je ego en neiging tot adviseren of in de inhoud duiken achterwege laten. De mensen in je team zijn belangrijker dan jij. Zij zorgen voor de resultaten. Jij coacht en faciliteert ze, zodat ze die resultaten kunnen behalen. De verandering naar zelfsturing begint bij jouzelf. Dat vraagt om zelfkennis en reflectie.

Neem ook regelmatig tijd om te reflecteren, jezelf aan te kijken en je rol als transformationeel leider continu te verbeteren. Blok in je agenda momenten voor reflectie in. Maak regelmatig een wandeling in de natuur, plan dagen vrij voor reflectie of gun jezelf een goede coach. Die investering in jezelf, daar heeft jouw team indirect ook veel profijt van.

Zorg goed voor jezelf. Zowel voor je gezondheid, vitaliteit, ontwikkeling als ook voor een goede werk-/privébalans. Als jij dat doet, volgen je teamleden je voorbeeld op. Wees je bewust van jouw rol en welke impact dat heeft. Wil je meer lezen over hoe je de transformatie naar zelfsturing in gang kunt zetten en begeleiden? Dan is ‘De bijenherder’ van Rini van Solingen een absolute aanrader!

Lees ook: Hoe draagt flow bij aan een zelfsturende organisatie?

Wil je meer weten over de 8 flowfactoren en hoe je ze in jouw organisatie kunt borgen? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak! We helpen je graag. Wij geloven er namelijk in dat flow ervaren binnen elke organisatie mogelijk is.

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.