Ondernemen in flow

Met onze artikelen richten we ons veelal op organisaties, teams en medewerkers, maar hoe zit dat nu met zelfstandig ondernemers die geen medewerkers in dienst hebben en zelf hun eigen flow moeten aanwakkeren?

De missie van Floooow is dat burn-out en bore-out in 2030 niet meer bestaat en dat Nederland het meest innovatieve land ter wereld is en ‘best place to work’. Om dat te bereiken hebben we dus ook veel innovatieve ondernemers nodig die mentaal fit en in balans zijn. Hoe breng je jezelf in flow als je (nog) voornamelijk in je eentje werkt?

Vrijheid

Als ondernemer heb je veel vrijheid, toch? Je bent eigen baas, dus je richt je tijd en werk op jouw manier in. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Voor flow is autonomie en verantwoordelijkheid nemen ontzettend belangrijk. De meeste ondernemers zijn voor zichzelf begonnen omdat ze een bepaalde vrijheid wilden hebben. Tegelijk moet er ook brood op de plank komen, dus die opdracht waar je voor gevraagd wordt sla je niet zomaar af. Gebruik dan bij het nemen van de beslissing of je de opdracht aanneemt, behalve je ratio, ook je gevoel. Past de opdracht echt bij je? Kun je met deze opdracht je uitdaging en vaardigheden goed in balans houden en jezelf ontwikkelen? En past de cultuur en de waarden van je potentiële opdrachtgever goed bij jouw eigen waarden? Kun je zelf bepalen hoe je je werk inricht? Of moet je je enorm aanpassen aan wat leidend is bij de opdrachtgever? Durf beslissingen te nemen die aansluiten bij wie jij bent en bij waarom jij ondernemer bent geworden. Vertrouw erop dat de juiste opdracht die echt bij je past zich ook zal aandienen.

Reflectie en feedback

Heb je een opdracht aangenomen waar je voor langere tijd aan verbonden bent en voor een behoorlijk aantal uren, zodat je de komende periode zekerheid hebt van inkomen? Neem dan regelmatig de tijd om te reflecteren of je nog denkt en handelt als ondernemer met je eigen identiteit en scherpe blik. De kans is groot dat je na enige tijd opgaat in de cultuur van de organisatie waar je de opdracht doet en meer de rol van medewerker aanneemt.

Reflecteer: welke geconditioneerde patronen van de organisatie neem je ongemerkt over? Voer regelmatig een feedbackgesprek met je opdrachtgever. Is de opdracht (nog) scherp genoeg? Welke meerwaarde had jij als externe professional te bieden en doe je dat nog steeds? Zijn de doelen nog actueel en passend? Of is het handiger om die bij te stellen om jouw unieke rol goed te kunnen pakken? Wordt jouw talent nog benut? Of werk je inmiddels op de automatische piloot en wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging?

Doelen en deadlines

Duidelijke doelen stellen zorgt voor focus en dat je als ondernemer succesvol dingen kunt realiseren. Het hebben van deadlines voorkomt uitstelgedrag en als je je doelen opknipt in kleinere stukjes, kun je regelmatig small wins realiseren. En die small wins die geven je die heerlijke oppepper en motivatie om door te pakken. Je voelt dat het goed gaat met je ondernemerschap. Hier krijg je die goede energie van die je voor ogen had als ondernemer! Vrijheid en succes! Maar is dat wel zo? Heb je vrijheid èn succes? Of vooral succes en geen vrijheid? De verleiding is groot om in de lijn van succes te veel en te grote doelen en deadlines te stellen. Je gaat maar door in streven naar beter en meer. Betere prestaties, jezelf continu verbeteren, meer opdrachten en meer omzet. Je vergeet je rust. En vrijheid heb je niet echt. Een burn-out ligt op de loer.

Of je focust je vooral op meer opdrachten en meer winst, waardoor je vooral op de automatische piloot staat. Je vindt wat je doet eigenlijk helemaal niet zo leuk en je ontwikkeling staat ook al een tijdje stil. De laatste opleiding, training of coachingstraject die je gevolgd hebt is ook al wat jaren geleden. Je stevent op een bore-out af. Zorg daarom bij het jaarlijks stellen van doelen, dat je ook doelen stelt zoals: een minimumaantal weken vakantie nemen of vrije dagen tussendoor plannen, een opleiding, cursus of coachtraject doen. Of je plant één doel als overkoepelend doel boven al je prestatiedoelen: genieten van het proces. Geniet van de reis op weg naar je bestemming, neem af en toe een rustpauze en kijk om je heen. Wedden dat je dan allerlei kansen en mogelijkheden ziet die je anders niet had gezien? Leer zacht te werken in plaats van hard te werken. Huh? Zacht werken? Wat is dat nou weer? Lees het boek Een zaak van zacht werken van Ellen de Lange-Ros maar eens. Ook als je denkt dat je daar helemaal geen tijd voor hebt. Jouw flow ligt binnen handbereik.

En wil je precies weten welke 8 factoren jouw flow als ondernemer positief kunnen beïnvloeden? Lees dan het boek Flow in organisaties en creëer de beste omstandigheden voor meer flow in jouw dagelijkse werk voor jezelf.