Onjuiste werk-privébalans leidt tot meer stress en burn-out
Nog even dat ene belletje tijdens het eten koken, in het weekend die belangrijke mail beantwoorden, onder het voetbal van je zoon nog even op een appje reageren; het lijken onschuldige voorbeelden, maar de gevolgen zijn vaak veel groter. Niet alleen voor je privéleven, maar ook voor je gezondheid. Als werk-privébalans niet in de juiste verhouding tot elkaar staat, liggen burn-out klachten op de loer. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar in opdracht van Zilveren Kruis.
Druk om na werktijd aan het werk te ‘moeten’
Perceptie blijkt een grote rol te spelen bij de negatieve gevolgen van overwerken. Medewerkers die thuis vol flow nog even doorwerken aan een opdracht, daar lijkt weinig mis mee. Zij kiezen er bewust voor om de flow te benutten voor een optimale prestatie. Zij ervaren geen druk, geen moeten, geen tijd… Het probleem ligt vooral bij medewerkers die juist niet meer aan het werk willen zijn in hun vrije tijd, maar wel de druk ervaren dat ze moeten.
Overwerk als bedrijfscultuur
Dat moeten komt vaak omdat het werk niet af is of simpelweg dat overwerk wordt ervaren als onderdeel van een bedrijfscultuur, aldus het onderzoek. Door die cultuur voelen medewerkers zich gauw genoodzaakt om buiten werktijd toch nog aan het werk te gaan. En zeker ook bereikbaar te zijn. Een medewerker komt daardoor gemiddeld al gauw op 3 uur overwerk per week. Een leidinggevende zelfs 6,5 uur.
Lees ook: Hoe voorkom je burn-out bij medewerkers in jouw organisatie?
Impact van leidinggevende op werk-privébalans
Driekwart van de leidinggevenden denkt dat zij hun medewerkers helpen met het geven van een goede werk-privébalans. Medewerkers ervaren dat echter anders: slechts de helft van de medewerkers vindt dat ze door hun leidinggevende goed gestuurd worden in de werk-privé verhoudingen. Daarmee zijn leidinggevenden zijn zich veelal niet bewust van de impact die zij hebben op het privéleven van hun medewerkers. Zij kunnen dit positief of negatief beïnvloeden.
Verkeerde verwachtingen
Het onderzoek zegt ook dat leidinggevenden die de juiste balans vinden voor een betere werk-privébalans, kunnen rekenen op enthousiaste en energie medewerkers. Dit leidt uiteindelijk op de langere termijn tot betere prestaties. Maar daadwerkelijk een goede balans vinden blijkt echter niet voor alle leidinggevenden even makkelijk. Volgens het onderzoek van Kantar stuurt vier op de tien leidinggevenden na werktijd nog berichten en verwacht drie op tien dat medewerkers daarop een antwoord te moeten geven.
Vertrouwen en juiste feedback zijn belangrijk
Een goede werk-privébalans is enorm belangrijk om flow te bevorderen binnen een organisatie en bij medewerkers. En deze balans begint vaak met vertrouwen. Daarom geven we je graag een aantal praktische tips die je als leidinggevende morgen met je medewerker kunt inzetten om samen met elkaar de juiste verwachtingen te creëren en het onderlinge vertrouwen te vergroten.
Lees ook: Werkplezier, zin of onzin?
Tips
- Goed voorbeeld doet goed volgen: Stuur als leidinggevende na je werk niet meer dat ene mailtje of dat (vaker nog frustrerender) whatsappje. Daarmee laat je zien dat de medewerker niet altijd bereikbaar hoeft te zijn, geen onverwacht moment van stress ervaart en het gevoel krijgt dat vrije tijd ook echt zijn of haar vrije tijd is. En doe je dit toch, omdat je als leidinggevende zelf wel met plezier doorwerkt in de avond, verwacht dan niet van je medewerker dat hij/zij aan het werk is.
- Praat met elkaar: Maak werkdruk bespreekbaar. Vraag je medewerker naar zijn of haar privéleven en bespreek hoe je je werk met elkaar organiseert. Spreek vervolgens verwachtingen naar elkaar uit. Laat de medewerker zijn verantwoordelijkheid pakken en met ideeën komen om werk en privé goed in balans te houden. Leg dus niet alle verantwoordelijkheid voor de oplossing bij jezelf (als leidinggevende)!
- Creëer een veilige omgeving: Wanneer je met je medewerkers het gesprek aan wilt gaan over een goede balans is het van essentieel belang dat de medewerker zich veilig voelt om dit ook open te kunnen bespreken. Vertrouwen. Onder een veilige omgeving wordt ook verstaan dat een leidinggevende een medewerker de ruimte biedt om bijvoorbeeld te zorgen voor een ziek kind, zonder direct te wijzen op compensatie voor verloren arbeidsuren. Een medewerker die van de ene zorg in de andere zorg valt, ervaart stress en zal minder presteren en minder positief zijn over de handelswijze van zijn/haar werkgever.
- Durf kwetsbaar te zijn: Laat als leidinggevende je kwetsbaarheid zien, door bijvoorbeeld je fouten openlijk te bespreken met je medewerker. Deel hoe het jou geholpen heeft bij je ontwikkeling en inspireer je medewerker door hem/haar uit te dagen ook te ontwikkelen door te leren van gemaakte fouten.
- Creëer betrokkenheid: Vraag je medewerkers actief om feedback. En motiveer ze om met ideeën te komen voor je organisatie. Hierdoor creëer je een lage drempel om zaken bespreekbaar te kunnen maken.
Geef energie, voorkom burn-out
Ben jij op zoek naar de juiste werk-privébalans in jouw organisatie? Wil je inzetten op een team met energieke, creatieve, productieve medewerkers? Wil je werkplezier bevorderen en burn-out voorkomen? Bekijk dan ook eens onze Workshop Work/Life Balance. Deze workshops stomen leidinggevenden en medewerkers klaar om vitaal aan het werk te gaan, omdat ze hun work/life balance op orde hebben en op orde houden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!