Ontspannen voor focus

vrouw-peddelend-water-kano

Structuur en focus in mijn werkweek is mijn houvast in drukke tijden. Het maakt me productief en zorgt ervoor dat ik mijn doelen en deadlines haal. Mijn week goed plannen zorgt ervoor dat ik rust ervaar, dat ik weet waar ik aan toe ben en bergen kan verzetten. En als je mij een beetje kent, dan weet je dat al ik doelen stel, ik ze ook allemaal haal. ‘Goed bezig!’, zou je misschien zeggen, maar daar denk ik toch anders over. Over beter gezegd: mijn gevoel zegt me iets anders. Want eerlijk: langzaamaan werkt het ook uitputtend. Zo extreem scherp zijn op mijn doelen en daarmee focus afdwingen voelt als een soort trucje om flow te creëren in mijn werk. 

Snelle flow of diepe flow

In het Tijdschrift voor begeleidingskunde, het eerste nummer van 2022 met als titel Werkgeluk en levenskunst, schreef ik een column over trucjes toepassen om flow in je werk te creëren. Een persoonlijk verhaal over hoe ik mezelf kan verliezen en weer terug kan vinden in flow. Ik concludeerde dat als je in een snelle flow wilt komen om snel goede prestaties neer te zetten, je dat kunt bereiken door te werken met de meer rationele flow factoren, zoals een duidelijk doel voor ogen hebben en vol focus je vaardigheden verbeteren. Ik noem dat de laag die dicht aan de oppervlakte ligt. De laag die bijna tastbaar is. Wil je in de echte diepe flow komen, waarbij je dat intense werkgeluk kunt ervaren, moet je ook een duik in de onderlaag van je zijnsniveau nemen. En bij die onderlaag kom je alleen als je daar ook tijd voor maakt, als je af en toe op de rem durft te trappen en pauze neemt. Als je ook tijd neemt om te voelen wat zich diep in jou roert. 

Ontspanning

Dat is best spannend natuurlijk. Want dat betekent dat je je doelen ook een beetje los moet laten en erop moet vertrouwen dat het goed komt. Of nee, laat ik het anders zeggen, want natuurlijk zijn duidelijke doelen stellen en focus belangrijke factoren om flow te kunnen ervaren: ‘je kunt je doelen ook anders vasthouden en je focus afwisselen met ontspanning. Neem eens de tijd om uit het raam te staren, om te lummelen, een wandeling te maken zonder informatie tot je te nemen. Geef je brein eens rust. Doe een powernap tussendoor en laat situaties ook maar eens gebeuren. Als je het even laat liggen, er even geen druk op zet, dan dient de oplossing zich meestal wel vanzelf aan. Dan hoef je niet zo hard te werken, want dan ontstaat het gewoon, die diepe flow. Zonder trucjes en met zo veel diepgang. Dat is de flow die alle voordelen in zich bergt: het voorkomt stress, je bent productief, creatief en oplossingsgericht en je ontwikkelt je in een mooie curve. En bovenal: je maakt van werkgeluk een levenskunst.