Meer flow ervaren in je dagelijks werk

Boek Flow in organisatie - Floooow

Werken in flow, een toestand waarin je zo in je werk opgaat dat je er bijna mee versmelt, niet afgeleid wordt en meer energie krijgt van de activiteit dan dat het energie kost. Wie wil dat nou niet? Volgens Rachel Gasper-Rothengatter, eigenaar van Floooow, is werken in flow voor (bijna) iedereen weggelegd. In haar nieuwe boek “Flow in organisaties” vertelt zij hoe je flow in het dagelijkse werk kunt bevorderen voor jezelf, voor je team en de organisaties als geheel. Het boek wordt op 1 oktober gepresenteerd tijdens een feestelijke lancering in de Gasfabriek in Deventer.

Wat is flow?

“Iedereen heeft dat gevoel van flow wel eens meegemaakt”, zegt Gasper-Rothengatter. “Het is een bijzondere ervaring die de meesten van ons zullen herkennen in de momenten waarin we op ons opperbest waren en bijzondere prestaties leverden, omdat we ergens helemaal in opgingen. Alsof we verbonden waren met iets groters dan onszelf en ergens door aangestuurd werden. Iets dat zomaar uit onze mond of handen vloeide. Geen druk ervaren, maar gewoon zijn en van daaruit iets fantastisch neerzetten.”

“Flow wordt veelal ervaren door sporters, musici, kunstenaars of wetenschappers. Hoe mooi zou het zijn dat je dit ook op je eigen werk kunt ervaren? Het merendeel van de dag, het overgrote deel van de week zit je op je werk. Dan wil je toch ook daar dat heerlijke gevoel ervaren?”, vraagt Gasper-Rothengatter. In het kader van haar master Human Resource Management deed ze onderzoek naar die vraag en ontdekte ze dat er acht factoren zijn waarmee je de juiste omstandigheden kunt creëren om flow bij mensen, teams en organisaties te bevorderen.

Flow past bij de uitdagingen van de arbeidsmarkt

“Dat investeren in die acht factoren loont”, zegt Gasper-Rothengatter. “Flow levert mensen, teams en organisaties veel voordelen op. Denk aan werkgeluk, mentale vitaliteit en het voorkomen van een burn-out. En denk aan betere samenwerking, teamprestaties en meer zelfsturing. En aan hoge productiviteit, innovatiekracht en aantrekkelijk werkgeverschap om talent binnen te halen en te behouden. Zaken die steeds belangrijker worden in een maatschappij die veel vraagt van mensen en organisaties in een tijd dat de arbeidsmarkt steeds meer globaliseert en vergrijst.”

Flow in organisaties - boekVolgens Jac van der Klink, hoogleraar aan de Tilburg University en North West University of South Africa, die het voorwoord van het boek schreef, kon de timing van het boek niet beter zijn. “Het boek past perfect bij de uitdagingen waar wij als mens en organisaties nu voor staan als het gaat om werk en biedt vervolgens praktische inzichten en oplossingen. Het vertelt op een boeiende toon hoe flowervaringen maken dat we ons werk niet ervaren als een van buiten opgelegde last, maar als een van binnenuit gevoelde uitdaging. Wij, mensen, moeten ons werkverhaal kunnen vertellen en leven binnen de organisatie. We verdienen het. We verdienen flow!”

Het boek komt op 1 oktober uit en is vervolgens te koop in de grotere boekhandels. Voor wie niet kan wachten, kan het boek alvast bestellen via deze link: https://www.floooow.nl/boek/

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.