Van multitasken naar flow
Denk jij bij een flowervaring ook terug aan dat ene moment waarop je de afslag had gemist en je ineens veilig en wel voor de deur van je huis geparkeerd stond? Je ging er helemaal in op, je werd één met de auto en de weg en het besef van tijd verdween.
Ik zal je uit de droom halen: dat was geen flow. Je reed op de automatische piloot. Je had de route van je werk naar huis al talloze keren afgelegd, zodat je de handelingen als vanzelf deed, maar echte focus en concentratie ontbrak. En focus en concentratie zijn nodig om flow te kunnen ervaren.
Multitasken of switchtasken
Als je gefocust en geconcentreerd bent, ben je mindful bezig met je activiteit. Je bent zowel fysiek als mentaal bij de activiteit betrokken. Al multitaskend kom je dus niet in de flow. Als je fysiek bezig met met je taak of activiteit word je er niet één mee, als je in gedachten ergens anders mee bezig bent. Sterker nog: eigenlijk kunnen we helemaal niet multitasken, maar doen we aan switchtasken. We gaan van de ene taak of activiteit naar de andere en weer terug. En dat belemmert ons om ons te focussen en concentreren. Muziek of rumoer op de achtergrond kan ons wel helpen om ons te focussen en concentreren en in flow te komen, maar ècht luisteren naar de muziek doen we dan niet. Of we luisteren wel naar de muziek, maar zijn met onze aandacht niet bij het werk dat we eigenlijk zouden doen. Het geluid brengt je in een bepaalde sfeer die je nodig hebt om je te kunnen focussen. En welke sfeer dat is kan per persoon en per moment verschillen.
Monotasken
Om je te kunnen focussen en concentreren zit er dus maar één ding op: monotasken. Bij monotasken, het Engelse woord zegt het al, richt je je op één taak tegelijk. En dat is een enorme uitdaging! Misschien is het daarom ook zo moeilijk om in flow te komen tijdens het werken. We worden continu afgeleid en krijgen continu prikkels te verwerken: van een collega die belt of appt of aan je bureau komt staan praten of van mail- en pushberichten die op je apparaten binnenkomen. En al die prikkels zorgen ervoor dat we blijven switchtasken en vertraging oplopen in wat we eigenlijk te doen hebben. Het kost ons namelijk zo’n 20 minuten van onze tijd om weer helemaal in de taak te zitten. Door onze aandacht te versnipperen en ons niet te focussen, zijn we dus niet efficiënt en kunnen we geen gebruik maken van alle andere voordelen die een flowervaring met zich meebrengt, zoals leren en ontwikkelen, een gevoel van geluk ervaren of creatief en innovatief zijn. Om flow te ervaren of te stimuleren binnen je team of organisatie, is het dus belangrijk om monotasken voor jezelf en anderen mogelijk te maken.
Wees een voorbeeld
Begin zelf met oefenen in monotasken. Houd je zo veel mogelijk bezig met één ding tegelijk, werk in blokken van 90 minuten aan een taak (dat schijnt de maximale tijd te zijn waarop we ons kunnen focussen en concentreren) en plan daarna een pauze in om ook weer te kunnen ontfocussen. Terwijl je pauze neemt, laat je de taak even helemaal los, zodat je brein ontspant en je je weer kunt opladen voor een volgende 90 minuten focus en concentratie. Je brein gaat dan over op het default netwerk. Je zou je brein kunnen zien als een kast met allemaal lades en deurtjes. Op het moment dat jij rust neemt en je even niet focust op je taak, dan gaat je brein in al die lades en achter al die deurtjes op zoek naar ervaringen en herinneringen die je kunnen helpen om de taak te volbrengen of een probleem op te lossen. Zodra je weer aan de slag gaat met je taak, geeft je brein je allemaal tips door middel van ingevingen, waarmee je weer verder, gefocust en geconcentreerd, aan de slag kunt. Misschien houd je het (eerst) niet eens 90 minuten vol om je te focussen en concentreren. Je brein moet geoefend raken. Door te oefenen en te oefenen word je steeds beter en efficiënter in (het focussen op) je werk en kun je anderen inspireren hetzelfde te doen.
Goed luisteren
Een andere manier om je vaardigheden om te focussen en concentreren te vergroten is echt luisteren. Met je gedachten bewust aanwezig zijn wat je collega of medewerker je te vertellen heeft. Mindful aanwezig zijn bij het gesprek dat je voert of je bewust zijn van wat zich afspeelt binnen het team of collega’s. Door mindful aanwezig te zijn kun je beter zien, horen en voelen wat er leeft. Door aandacht te geven aan dat wat er op dat moment speelt, kun je dingen eerder (samen) oplossen en voorkom je veel frustraties en gedoe.
Wil jij zelf vaker flow ervaren en anderen hiertoe inspireren? Oefen dan in vaker en langer monotasken in plaats van switschtasken. Neem op tijd pauze en rust om je weer op te laden en je brein over te laten gaan op het default netwerk. Luister mindful. En houd je dan tijd over? Geniet dan van de rust en verder niets 😉