Waarom een kortere werkweek een fulltime salaris waard is
We zijn het zo gewend, die fulltime werkweek van 40, 38 of 36 uur, maar zijn we die uren wel optimaal productief? En halen we dan ook het beste uit onszelf om de beste output te genereren? Hoe effectief zijn we in die uren eigenlijk?
Wat gebeurt er als we de visie van de Finse premier Sanna Marin volgen en gaan voor een werk week van 24 uur (bijvoorbeeld 4x 6 uur)? Zouden we dan niet minimaal dezelfde output leveren, omdat we veel effectiever zijn? Of wordt onze output dan zelfs beter?
Floooow gelooft wel in die kortere werkweek. Tenminste, als de organisatie en medewerkers de juiste omstandigheden weten te creëren voor het bevorderen van flow.
Meer focus
Een kortere werkdag zorgt voor meer focus. En laat nu focus en concentratie een van de factoren zijn die flow stimuleren. Misschien heb je wel eens gehoord van Parkinson’s law, oftewel: de wet van Parkinson: hoe meer tijd je beschikbaar hebt, hoe meer tijd je ook gebruikt. Als je een kortere werkweek of werkdag hebt, dan zou je dus vanuit het principe van Parkinson’s law je werk in minder uren net zo goed af kunnen hebben. De motivatie is dan dat je een paar uur meer vrije tijd hebt. Tijd die je naar eigen smaak kunt inrichten.
Als je dan ook duidelijke doelen stelt en je werkweek en agenda inricht op basis van die doelen, dan geeft dat focus en rust.
Hogere productiviteit
Die focus heeft natuurlijk effect op je productiviteit. Als je nog niet eerder gehoord hebt van de wet van Parkinson, dan heb je misschien wel eens gehoord van het principe van Pareto, ook wel het 80/20 principe genoemd. Dit principe gaat ervan uit dat 80% van de uitkomsten wordt veroorzaakt door 20% van de oorzaken. Wanneer we dat vertalen naar productiviteit betekent dit dat 80% van de output voortkomt uit 20% van de input. Focus is dus wel echt heel erg belangrijk en prikkels (zoals Social Media berichten, inkomende e-mailberichten en adhoc vragen van collega’s) kun je het beste zo veel mogelijk vermijden. In je agenda kun je je taken het beste in blokken plannen.
Het voordeel van een kortere werkweek is dat je meer vrije tijd hebt voor persoonlijke zaken, familie, vrienden. Die persoonlijke zaken komen daardoor minder tussen je werk door vliegen, omdat je meer tijd hebt om zaken buiten je werk te regelen. Als je dan op je werk bent, kun je er ook vol zijn, zowel fysiek als mentaal. Je kunt je hoofd echt vrij maken voor je werk en daardoor ben je productiever.
Meer innovatie
Die focus, doelmatig werken en meer doen wat jij belangrijk vindt in het leven zorgt voor meer flow. Als je flow ervaart ben je creatiever, ben je in staat om oplossingsgerichter te denken en ontstaan innovatieve ideeën. En in die creativiteit en innovaties zit veel toegevoegde waarde. In een steeds sneller veranderende markt zijn innovaties erg belangrijk geworden om te kunnen blijven concurreren. Het is dus meer waard om een paar uur in flow te werken dan een lange werkdag zonder flow.
De voordelen van persoonlijke ontwikkeling
De tijd die je overhoudt bij een kortere werkweek kun je ook in persoonlijke ontwikkeling steken. Werken aan je persoonlijke ontwikkeling schiet er bij veel medewerkers vaak bij in. Aan het eind van een lange werkdag besteden de meeste mensen hun tijd het liefst aan bijvoorbeeld het gezin. De puf om ook nog te werken aan een opleiding of reflectie ontbreekt vaak. Met een kortere werkweek vallen er veel uren vrij en is er meer ruimte om werk en privé in balans te houden èn om tijd te besteden aan je (persoonlijke) ontwikkeling.
Minder verzuim
Meer plezier, meer flow = meer energie. Als je lekker in je vel zit, verzuim je minder. Bovendien heb je meer tijd om te werken aan je mentale en fysieke gezondheid. Hoe vitaler je bent, hoe beter je prestaties op het werk. Of je nu fysiek of mentaal werk doet. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
Een ander effect is, zo blijkt ook uit pilots in Zweden, dat medewerkers die 6 uur per dag werken minder stress ervaren. Minder stress betekent minder kans op burn-out. En daar zit misschien wel de grootste winst. Voor jou en voor de organisatie.
Verandering kost tijd
Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd. Verandering kost tijd en geduld. Omschakelen van een fulltime werkweek van 40 uur naar een kortere fulltime werkweek, bijvoorbeeld van 24 (4×6) uur vraagt om een projectmatige veranderaanpak. Misschien kan jouw organisatie eerst de effecten van een iets kortere werkweek, bijvoorbeeld 2 of 4 uur minder ervaren? Alle beetjes helpen en het proces kan heel leerzaam zijn voor een grotere aanpak.