Wat kost een burn-out jouw organisatie?

WAT KOST EEN BURN-OUT VOOR JE ORGANISATIE?

Inmiddels heb je al meerdere malen kunnen lezen dat burn-out en burn-out klachten bij medewerkers dé beroepsziekte nummer één van Nederland is. Een burn-out bij medewerkers wringt op meerdere vlakken. In een mensgerichte organisatie is dat in eerste instantie het welzijn van de medewerker. Geen enkele organisatie gunt de medewerkers het onaangename uitgebluste gevoel.

Wat kost een burn-out per medewerker?

Terwijl een organisatie er alles aan doet om de medewerker te ondersteunen in zijn of haar herstel, lopen ‘achter de schermen’ onbedoeld en onverwacht de kosten enorm op. Niet alleen het herstel van de medewerker kost geld, maar ook de afwezigheid en verloren productiviteit van de medewerker. Een medewerker die kampt met een burn-out is gemiddeld 242 dagen per jaar ziek. Per dag kost een zieke medewerker een werkgever gemiddeld € 250,-. Een medewerker die aan deze gemiddelden komt, kost een organisatie dus al gauw € 60.000,- per jaar. Dit blijkt uit cijfers van ziektekostenverzekeraar Zilveren Kruis. Bedenk je dus even wat het een organisatie kost, die meer dan één opgebrande medewerker heeft.

Wat kost een burn-out het bedrijfsleven?

Ruim 1 miljoen mensen in Nederland kampen met een burn-out of burn-out klachten. Zilveren Kruis rekende uit dat een burn-out werkgevers op jaarbasis zo’n € 1,8 miljard euro kost. TNO lijkt die cijfers nog enigszins ‘optimistisch’ te vinden. Ook zij deden onderzoek en kwamen tot de conclusie dat de kosten nog wel eens hoger konden liggen. Als bijvoorbeeld loonbetaling bij ziekteverzuim, verzuimbegeleiding, vervanging, re-integratie, arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en andere kosten worden mee berekend, komt TNO uit op kostenpost van € 2,4 miljard voor werkgevers (lees hier een uitgebreid verslag van dit onderzoek).

Werkgevers aan de slag met burn-out en werkstress

Welk onderzoek je er ook bijneemt, de lijn van mensen die met een burn-out thuis komen te zitten, is nog altijd een stijgende lijn. Een zorgelijke ontwikkeling. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege het welzijn van de medewerkers. Gelukkig is er één statistiek in het onderzoek van TNO die hoop biedt: in 2016 gaven 77% van de ondervraagde werkgevers aan een beleid te hebben om werkstress en burn-out aan te pakken. We hopen dat deze werkgevers ook daadwerkelijk daad bij het woord voegen.

Lees ook: Hoe voorkom je burn-out bij je medewerkers?

Hoe pakken we met jouw organisatie burn-out aan?

Gelukkig merken wij zelf dat werkgevers in ons netwerk steeds meer aan de slag gaan met het serieus nemen en aanpakken van de beroepsziekte burn-out. Voorkomen is nu eenmaal écht beter dan genezen. Voor zowel de medewerker en als ook voor een organisatie.

We merken heel goed dat we met ons flow concept een positieve bijdrage leveren aan de ondersteuning van die aanpak. Veel bedrijven maken inmiddels gebruik van onze diensten zoals de Flowscan, het Flow (team)spel en de  Flow inspiratiesessies. Zowel directie/management als medewerkers worden via deze diensten actief betrokken bij positieve veranderingen, verbeteringen en innovaties binnen hun organisatie. Vaak ontstaat er uit die synergie een helder plan van aanpak en worden eventuele noodzakelijke interventie in kaart gebracht, waardoor flow binnen organisaties meer en meer wordt bevorderd. Lees meer over onze diensten en werkwijze.

Best place to work

Onze missie is om binnen 15 jaar van burn-out een beroepsziekte te maken, die we alleen nog herinneren als beroepszieke uit het verleden. Een ambitieuze missie die past bij organisaties die zichzelf graag willen ontwikkelen tot een ‘best place to work’. Heb jij met jouw organisatie ook een ‘best place to work’-ambitie? Bekijk dan hoe je een Flow-organisatie wordt in de serie Het grote stappenplan richting een flow-organisatie

Lees de laatste artikelen:

vrouw-peddelend-water-kano
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *