Werkplezier, zin of onzin?
Sinds een jaar of twee is er een nieuwe functie ontstaan: de CHO, de chief happiness officer. De taak van de CHO is dat iedereen met een glimlach aan het werk gaat. Begin dit jaar is er zelfs een opleiding tot werkgelukdeskundige gestart. Er zijn mensen die hier nog lacherig en twijfelachtig over doen. Maar is het lachen erom wel terecht? Waarom is werkplezier zo belangrijk in je organisatie? En wat kan jij doen om het werk leuker te maken voor je medewerkers?
In deze blog geven je 5 tips of redenen die helpen om het werkplezier binnen jouw organisatie te vergroten.
1. GEEF COMPLIMENTEN
Sta extra stil bij wat goed gaat in je organisatie. Niet alleen in je communicatie naar buiten toe, maar ook binnen in je organisatie. Pak de kans om je medewerkers regelmatig te complimenteren en benoem expliciet de dingen die goed gegaan zijn/goed gaan. Oprechte complimenten hebben een stimuleren effect. Medewerkers die regelmatig een oprecht compliment ontvangen van hun leidinggevende, werken vervolgens veel productiever, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Erasmus Universiteit. Complimenten moeten echt oprecht voelen. Als een medewerkers het gevoel krijgt dat de compliment louter is bedoeld om de productiviteit op te voeren, werkt een “nep-compliment” averechts.
Vier daarom de successen. Samen en individueel. Alles wat aandacht krijgt groeit, dus maak daar positief gebruik van.
2. ERKEN EN INVESTEER IN DE KWALITEITEN VAN DE MEDEWERKER
Goed personeelsbeleid betekent onder andere een eerlijke beloning voor de medewerker. Behalve een eerlijke beloning is het ook ontzettend belangrijk om een veilige werkomgeving te creëren. Een veilige werkomgeving zorgt ervoor dat medewerkers onbevangen zichzelf kunnen zijn. Onbevangen medewerkers zijn productiever, creatiever en innovatiever en durven erop te vertrouwen dat ze in een veilige werkomgeving fouten mogen maken. In een veilige werkomgeving is ook ruimte voor feedback en ideeën. Allemaal facetten die medewerkers stimuleren en het werkplezier bevorderden. Een win-winsituatie voor de medewerkers én organisatie.
3. DURFT TE VERTROUWEN EN LOS TE LATEN
Voor een gemiddelde werkgever/ondernemer is loslaten ontzettend moeilijk. En toch is het goed om medewerkers meer verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven. Geef ze de ruimte om zich te ontplooien. Misschien maken ze fouten, maar die heb jij vast ook gemaakt. En ga er vanuit dat ook zij het beste willen met en voor de organisatie. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze ontzettend goede ideeën. Ze zullen zich in ieder geval meer gewaardeerd voelen en daarmee ook meer plezier in hun werk krijgen.
4. ZORG VOOR ONTSPANNING
Uit onderzoek blijkt dat ‘werkplezier verhogen’ de beste methode is om ziekteverzuim tegen te gaan. Dat werkt beter dan goed controleren, gezond eten op het werk of sportfaciliteiten op kantoor. De boog kan bovendien niet altijd gespannen staan. En van alle prikkels die een medewerker op een dag krijgt, word je ook niet scherper. Medewerkers moeten dan ook kunnen ontspannen. Een ontspannen geest biedt ruimte voor nieuwe ideeën en creatieve oplossingen. Daarmee neemt de productiviteit juist toe in plaats van af. Organiseer plezier en ontspanning door af en toe een ontspanningsoefening of spel te doen met de medewerkers. Andere tips: draai relaxte sfeermuziek, organiseer een borrel of start de dag met een teamontbijt.
5. BLIJE MEDEWERKERS = BLIJE KLANTEN
In veel organisaties staat de klant centraal. En de klant is ook ontzettend belangrijk, maar vergeet niet dat je organisatie eigenlijk begint met je medewerkers. Als je medewerkers enthousiast en blij zijn met en bij hun organisatie, straalt dat ook uit naar de klanten en de omgeving van de organisatie.
FLOW, DE SLEUTEL NAAR MEER WERKPLEZIER EN WERKGELUK
Organisaties die inzetten op flow, zetten tegelijkertijd in op werkplezier en werkgeluk van de medewerkers. Flow geeft namelijk dat aangename gevoel dat medewerkers helemaal op kunnen gaan in dat wat ze aan het doen zijn. Het besef van tijd verdwijnt en lijkt alsof het werk allemaal vanzelf gaat en alles meezit. Medewerkers ervaren een gevoel van moeiteloosheid en aan het eind van de werkdag bruisen zij nog van de energie. Ze ervaren zoveel gemak, werkplezier en (werk)geluk dat zij het gevoel hebben eindeloos door te kunnen gaan.
Door flow te bevorderen in jouw organisatie en bij medewerkers, wordt werkplezier en werkgeluk een onderdeel van je strategie. Al dan niet door middel van een CHO. Wil jij meer weten hoe flow, het werkplezier en werkgeluk bevordert in jouw organisatie en bij je medewerkers? Neem contact met ons op en ga vrijblijvend in gesprek over de kansen binnen jouw organisatie.
FLOW WORKSHOPS
Wil je juist aan de slag met flow en samen met jouw team of divisie ontdekken hoe je flow kunt bevorderen? Kijk dan eens op onze Workshop-pagina. Floooow heeft een aantal flow-workshops ontwikkeld die aan de hand van verschillende methodieken onderzoekt of en hoe flow binnen de organisatie, het team of verschillende divisies ervaren wordt en ontdek je met elkaar wat de organisatie en de medewerker kan doen om flow in de dagelijkse werkpraktijk te bevorderen.
Leestip / ook interessant:
- Een dag vol flow tijdens de Dag van het Werkplezier
- Hoe creëer je als werkgever meer flow op de werkvloer?
Foto van rawpixel.com via Pexels