FLOWFACTOR – VRIJ VAN BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN EN PATRONEN

FLOWFACTOR VRIJ VAN BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN EN PATRONEN

Flow wordt bevorderd door vrij te zijn van belemmerende overtuigingen en vaste patronen. Dat geldt voor zowel de organisatie als voor de medewerker(s). Patronen geven echter een bepaalde zekerheid en herkenbaarheid. Des te langer ze bestaan, des te moeilijker het is om die patronen te doorbreken. Laat staan om dingen te veranderen. Hoe langer je hieraan vasthoudt, des te kleiner de kans op flow (en werkgeluk).

Vaak genoeg geldt dit voor organisaties die ondanks een dalende winst of leegloop van talentvol personeel vasthouden aan een systeem dat ooit werkte. Het geldt net zo lief voor medewerkers die ondanks belangrijke veranderingen om het voorbestaan van een organisatie te borgen, hardnekkig blijven vasthouden aan oude patronen en systemen. “Waarom moet het ineens allemaal anders? We hebben het altijd zo gedaan!”

VERANDERING IS DE ENIGE CONSTANTE

Niets is zo veranderlijk als de wereld waarin we leven. Die veranderingen volgen elkaar ook nog eens in een rap tempo op. Verandering is echter de enige constante. Met die zekerheid weten we dat verandering dus continue aanpassingen vraagt. Darwin zei hier ooit eens over: “Het is niet de sterkste van een soort die overleeft, ook niet de intelligentste. Wel degene die zich het beste aan veranderingen kan aanpassen.”

Willen organisaties overleven in deze snel veranderende wereld dan dient een organisatie zich continu aan te passen aan de markt. Niet alleen op financieel vlak, maar ook op gebied van personeelsbeleid. Door niet (te lang) vast te houden aan belemmerende en beperkende overtuigingen en oude patronen, kan een organisatie mee vloeien met elke verandering. De kunst is om de oorspronkelijke doelen en missies zo dicht mogelijk bij de organisatie te houden.

Om mee te kunnen groeien met de organisatie en haar markt is het van belang dat jij ook flexibel bent. Blijf niet hangen in je eigen belemmerende overtuigingen of oude patronen. Beweeg mee, groei mee.

Welke vernieuwing kun je maken die tot verbetering leidt voor jou en de organisatie?

HANDIGE TIPS

Hieronder geven we je een aantal tips die je (medewerker) kan helpen om los te komen van geconditioneerde patronen en belemmerende overtuigingen.

>> Door objectief en onbevooroordeeld te handelen ten opzichte van de ander kan de ander volledig zichzelf zijn. Hij/zij is beter in staat om los te komen van geconditioneerde patronen.

>> Vaak blijkt dat veel van onze gedachten irrationeel zijn. Ze kloppen niet. Het zijn vaak diep ingesleten denkpatronen. Die irrationele gedachten veroorzaken weer een bepaalde (negatieve) emotie. Zorg dat je los komt van die gedachten. Ga in gesprek met elkaar, ontdek elkaars behoeften en elkaars waarden en onderga hand in hand de veranderingen.

>> Relativeren en humor zorgen ervoor dat zaken vanuit een ander perspectief bekeken kunnen worden. En zorgt ervoor dat iemand losgetrokken wordt van geconditioneerde patronen of een verkokerde denkwijze.

WORKSHOP

Wil jij met jouw organisatie een flow-organisatie worden? Wil je je met jouw organisatie sterk positioneren als best-place-to work en klaar zijn voor de war-for-talent? Informeer aan de hand van het onderstaande formulier vrijblijvend naar de workshop die speciaal gericht is op dit thema.