Autonomie
Niveau 6. Eigenaarschap, verantwoording en zelfsturing
Ontsluit het volledige potentieel
Met name in kennisintensieve sectoren is de inzet van alle aanwezige expertise sterk afhankelijk van de hoeveelheid autonomie die elke professional ervaart. Autonomie is de vrijheid om zelf te bepalen hoe je je werk invult. Het is een belangrijke energiebron die leidt tot verbeterde effectiviteit en een hoog prestatieniveau, zonder dat daar aansturing en controle van bovenaf voor nodig is. Sterker nog, dat remt de effectieve inzet van de kennis en ervaring van mensen die juist daarvoor op hun plek in je organisatie zitten. Autonomie en het nemen van verantwoording gedijen goed bij een veilige feedbackcultuur uit Niveau 5 op de flowladder.
Coachend leiderschap
Om autonomie te bevorderen is een andere manier van managen nodig. Het vergt dat je mensen inspireert, ze het vertrouwen en de ruimte geeft om het werk naar eigen inzicht in te richten. Dat is iets anders dan iedereen het zelf maar laten uitzoeken. Het is essentieel om er als leidinggevende voor je mensen te zijn en hen heldere kaders te geven waarbinnen zij volop speelruimte hebben om resultaten te behalen. En dat vervolgens ook samen te vieren. Groei van medewerkers begint bij groei van leidinggevenden richting coachend leiderschap.
Floooow Traject Niveau 6
Flowscan 0-meting
De rapportage geeft uitkomst waar je als bedrijf staat binnen dit niveau van Flowladder. Op basis van het online assessment werkt Floooow een conclusie en gerichte aanbevelingen uit. Het assessment laat zien aan welke flowfactoren je moet werken om tot een volgend niveau te komen. Medewerkers krijgen een individuele rapportage met tips om aan hun eigen flow-ontwikkeling te werken.
Verdiepende sessies
Met de resultaten van de Flowscan gaan wij verder verdiepen. Dit gebeurt op basis van teamspellen met een focusgroep of werkgroep. Door middel van de creatieve teamspellen halen wij naar boven welke veranderingen in de manier van werken, communiceren of organiseren nodig zijn om de juiste omstandigheden te creëren voor meer flow. Door deze vervolgstap staat de aanpak beter verankerd in de praktijk en de realiteit van het bedrijf.
Planvorming met Floooow Canvas
Met de inspiratie, focus- of werkgroep werken wij in ca. 4 sessies het Plan van Aanpak uit vanuit het Floooow Canvas. Essentieel is dat de werkgroep uit een brede vertegenwoordiging van de organisatie, de business unit of het betreffende team bestaat. De werkgroep zorgt voor het tussentijds communiceren en input vragen bij de achterban en de collega’s zodat het Plan van Aanpak breed in de organisatie gedragen wordt.
Plan van aanpak
De sessies met het Floooow Canvas hebben als eindresultaat een gedocumenteerd Plan van Aanpak. Dit plan omvat langere termijn interventies, van ca. 1 jaar of langer, evenals vastgestelde Quick Wins die binnen enkele weken of soms zelfs enkele dagen te realiseren zijn.
Uitvoering
De uitvoering van het Plan van Aanpak vindt plaats gedurende een vastgestelde interventieperiode. Hierbij gaat het om interventies die de organisatie zoveel mogelijk vanuit lijnmanagement en HR zelf kan uitvoeren, ondersteund en aangevuld met interventies die ingekocht kunnen worden vanuit het Floooow-aanbod zoals consultancy, trainingen en workshops.
Training/coaching
Training en coaching van medewerkers kan plaatsvinden op basis van een abonnement-structuur met een tarief per medewerker.
Floooow Management Traject
Flowscan 0-meting
Het management is essentieel voor het succes van flow in de organisatie. Vanuit de sterke voorbeeldfunctie bepaalt het management in divisies, afdelingen en teams of het streven naar flow navolging krijgt. Om op dit nieuwe terrein geïnspireerd en onderlegd te zijn vraagt om gerichte ondersteuning vanuit Floooow. Het vertrekpunt is ook hier weer een Flowscan 0-meting onder het management.
Heisessies
Met de resultaten van de Flowscan gaan wij aan de slag tijdens goed verzorgde 1 of meerdaagse heisessies. De kracht van een externe locatie is dat er voldoende afstand is van de waan van de dag en ingesleten conditioneringen van de werkomgeving. In een compleet andere setting ontstaat ruimte om te reflecteren en open te communiceren.
High Performance Leadership traject
Het High Performance Leadership traject bestaat uit een 10-daags pakket verdeeld over een jaar. Dit traject biedt managers handvatten rond de kernvraag: Hoe zorg je als manager dat je van je team een Flow-team maakt? Dit traject omvat praktijkgerichte trainingen en workshops. Na dit traject zijn managers Flowambassadeurs en inspirators, klaar om de organisatie naar de top van de Flowladder te brengen.
Flowscan-1-meting
Na de periode van het High Performance Leaderschiptraject meten wij nogmaals de score op de Flowscan, precies zoals tijdens de Flowscan 0-meting die hieraan voorafging. Uit de verschillen of het achterblijven op bepaalde punten ontstaat inzicht over gerichte vervolgstappen. Zo bouw je structureel aan een nieuw niveau op de Flowladder.
Klimmen op de Flowladder
Met de Flowladder hebben wij het flow-principe vertaald in een methodiek op organisatieniveau. Hoe beter je als bedrijf in staat bent om de randvoorwaarden voor flow te vervullen voor medewerkers, teams en management, hoe hoger de staat van flow waarin de totale organisatie verkeert. In een typische flow-organisatie is er een hoge productiviteit en soepele innovatiekracht als gevolg van vitale en veerkrachtige medewerkers in bekrachtigende teams. Alles vanuit een helder besef van waarde en bijdrage aan het gezamenlijke doel.
Congruentie
Focus
Innovatief vermogen
Wendbaarheid
bedrijf wendbaar.
Waarde vanuit feedback
bottom-up én horizontaal.
Hoge autonomie
coachend.
Floworganisatie
veerkrachtige en intrinsiek gemotiveerde medewerkers.
Datagedreven Flow
verbeterd op basis van data.